Vizita.si
Sladila

Prehrana

Kaj se zgodi, če iz prehrane odstranimo 'dodani' sladkor?

N.R.A.
30. 03. 2023 05.00
0

Sladkor najdemo v številnih živilih; v sadju, zelenjavi, mleku, siru in celo v žitih. Toda proizvajalci dodajajo različne oblike sladkorja in sirupa predelani in predpakirani hrani, kot so sladoled, piškoti, sladkarije in gazirane pijače, pa tudi manj očitnim izdelkom, kot so kečap, omaka za špagete, jogurt, kruh in solatni preliv.

Naravni sladkorji so prisotni v polnovrednih živilih. Jabolko lahko vsebuje približno 20 gramov sladkorja, ima pa tudi vitamine, minerale in druga hranila, ki negujejo naše telo. Vlaknina v jabolkih lahko potešijo lakoto in povzročijo, da telo počasneje absorbira sladkor iz sadja. 

Sadje ni navaden sladkor, zato je prav, da je del vsakodnevne prehrane.
Sadje ni navaden sladkor, zato je prav, da je del vsakodnevne prehrane. FOTO: Dreamstime

Dodani sladkorji so nasprotno dodatne kalorije brez dodane vrednosti. So prazne kalorije, ki lahko vodijo do povečanja telesne mase in drugih zdravstvenih težav. Zakaj je dobro, da se izogibamo dodanim sladkorjem? 

Bolj zdrava teža

Preveč kalorij – ne glede na to, od kod izvirajo – povzroči povečanje telesne mase. Vsi pa ne vedo, da veliko dodanega sladkorja ne poveča le telesne mase, temveč povzroči tudi večjo lakoto. Prazne kalorije zamenjajte s polnovrednimi živili – prej se boste počutili site in manj verjetno je, da se boste prenajedli. 

Zmanjša se tveganje za bolezni srca

Trigliceridi povečajo tveganje za srčne bolezni. Manj dodanega sladkorja lahko zniža te ravni, pomaga ustaviti povečevanje telesne mase in kopičenje maščob, ki so povezane s tveganjem za bolezni srca. 

V 4 tednih se odvadite uživanja sladkorja
Preberi še
V 4 tednih se odvadite uživanja sladkorja

Manj utrujenosti

Preveč dodanega sladkorja v prehrani vpliva tudi na našo energijo in utrujenost. Ko ga odstranimo iz prehrane in ga nadomestimo s polnovrednimi živili, se dokazano poveča naša energija. 

Sladkor
Sladkor FOTO: Shutterstock

Manjše tveganje za razvoj različnih bolezni

Ljudje, ki imajo v svoji prehrani več dodanega sladkorja, pogosteje zbolevajo za sladkorno boleznijo, boleznimi srca, visokim krvnim tlakom, boleznimi jeter in drugimi resnimi boleznimi. Treba pa je poudariti, da še vedno ni jasno, ali težavo pri tem predstavlja sam dodani sladkor ali odvečne kalorije, ki jih vnašamo z njim.

Koliko je preveč?

Dodani sladkorji naj bi predstavljali manj kot 10 % zdrave dnevne prehrane. To je približno 11 čajnih žličk, če na dan pojeste 1.800 kalorij. Nekateri strokovnjaki priporočajo celo manj od tega: 9 žličk (38 gramov) na dan za moške in 6 žličk (25 gramov) za ženske. 

Povzeto po Wbmed.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650