Oljčno olje na tešče – zdrava navada ali le mit?

ZDRAVJE

Oljčno olje na tešče – zdrava navada ali le mit?

N.R.A.
19.02.2021, 6:00
4

Vsi smo že kdaj zasledili podatek – na internetu ali pa kje drugje – da ima pitje oljčnega olje na tešče pozitivne lastnosti. Toda ali je ta navada res učinkovita in smiselna?

Ste se kdaj vprašali, zakaj vaša babica vsako jutro popije žlico olivnega olja? Njen odgovor bi zagotovo vseboval pojme o zdravju, dolgoživosti ali navadi. Kje se skrivajo dejstva, kaj je zgolj mit in navsezadnje – ali je ta navada res tako zdrava, kakor mislimo?

Mediteranski čudež, ki pomaga pri prebavi, glavobolu, nemiru
PREBERI ŠE

Mediteranski čudež, ki pomaga pri prebavi, glavobolu, nemiru

Blagodejni učinki oljčnega olja

Oljčno olje se ponaša z močnim zaledjem znanstvenih raziskav. Številne študije so potrdile njegove blagodejne učinke na telo, kot so protivnetni in antioksidativni učinki, ter njegovo zaščitno vlogo pred razvojem različnih kroničnih bolezni. Oljčno olje je tudi bogato z naravnimi antioksidanti, predvsem z zelenim klorofilom in rumenim betakarotenom. Med naravne antioksidante v oljčnem olju spadajo tudi tako imenovani tokoferoli z najpomembnejšim predstavnikom, alfa tokoferolom, torej vitaminom E, ki ima tudi antioksidativni učinek in sodeluje pri ohranjanju zdravja imunskega sistema.

Olivno olje ali oljčno olje
Olivno olje ali oljčno olje / FOTO: Dreamstime

Vir zdravih maščob

Uživanje oljčnega olja na tešče lahko pomaga zadovoljiti dnevne potrebe po zdravih maščobah. Prehrana sodobnega človeka najpogosteje temelji na živalskih maščobah in tako že s tem zadovoljimo dnevno potrebo po vnosu maščob. Vendar to ne bo zadovoljilo vnosa polinenasičenih in mononenasičenih maščobnih kislin, katerih glavni viri so rastlinska olja, oreški in semena. Oljčno olje je eden najbogatejših virov mononenasičenih maščobnih kislin, ki blagodejno vplivajo na zdravje srca in ožilja.

Blagodejno vpliva na prebavo.
Blagodejno vpliva na prebavo. / FOTO: Thinkstock

Blagodejno vpliva na prebavo

Oljčno olje lahko blagodejno vpliva na prebavo. Čeprav mehanizem tega delovanja še vedno ni popolnoma pojasnjen, so znanstveniki potrdili, da lahko uživanje oljčnega olja na tešče olajša težave z zaprtjem pri starejših. Zdravje srca in ožilja je z oljčnim oljem 'varno'. Že dolgo je znano, da oljčno olje ščiti naše srce in ožilje. Glavno zaščitno vlogo ima oleinska kislina, vrsta mononenasičene maščobne kisline, ki je naravno prisotna v oljčnem olju. Prispeva k zmanjšanju tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Poleg tega so raziskave pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo oljčno olje v večjih količinah, bistveno manjše tveganje za razvoj bolezni srca, pa tudi nižjo umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja.

Enoznačnega odgovora, ali je pitje oljčnega olja na tešče res tako zdravo, ne moremo dati. Za zdaj še ni raziskave, ki bi to v celoti potrdila ali ovrgla, vsekakor pa lahko trdimo, da ima oljčno olje na splošno precej blagodejnih učinkov na naše zdravje, tudi in predvsem, če ga pijemo na tešče. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po Adiva.hr.