Šparglji so izvrstna spomladanska zelenjava, najpogosteje pa jih nabiramo med marcem in majem, včasih celo do julija. Mesnata stebla špargljev že od nekdaj veljajo za dragoceno zelenjavo in so cenjena zaradi sočnega okusa in blage teksture. Zeleno barvo dolgujejo klorofilu, znanemu 'čistilcu' jeter in krvi. Energijska vrednost špargljev je zelo majhna, zaradi česar je ta zelenjava visoko na seznamu zaželenih živil za izgubo odvečnih kilogramov . . . Šparglji so dober vir hranil, ki pomagajo zaščititi celice pred oksidativnim stresom. Poleg vitamina C sta to še posebej cink in selen, zahvaljujoč njim pa so šparglji upravičeno nepogrešljiv del razstrupljevalne diete, ki jo je zaželeno preživeti konec zime, da se telo reši toksinov in pripravi na pomlad.
Sestavine za 4 osebe
- 2 žlici nesoljenega masla ali ekstra deviškega kokosovega olja,
- 1 majhna sesekljana čebula ,
- 200 g mladega krompirja, narezanega na majhne kocke,
- 1 žlica zelene kari paste (neobvezno)
- 450 g špargljev narezanih na koščke 1 cm,
- 1/2 čajne žličke soli,
- 400 ml kokosovega mleka,
- 1 limona ali limeta.
Priprava
V velikem loncu na srednje močnem ognju na maslu dušite čebulo. Mešajte, dokler se čebula ne namaže in še naprej dušite še nekaj minut, dokler ne postane sladka. Vmešajte krompir in kuhajte deset minut, da se popolnoma zmehča. Dodajte kari pasto, pustite vreti minuto ali dve, nato dodajte kokosovo mleko, sol in vodo. Zavrite in nato dodajte šparglje. Kuhajte dve do tri minute, dokler beluši ne postanejo mehki, nato v mešalniku ali s paličnim mešalnikom pripravite gladek pire. Po potrebi dodajte več vode ali soli. Iztisnite malo limoninega ali limetinega soka. Potresite s sesekljanim drobnjakom in postrezite.
Vizita e-novice
Povzeto po miss7zdrava
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV