Vizita.si
image (28)

Bilke

Božična štruca

Bilka Baloh
17. 12. 2009 11.09
0

Božično štruco ali sadni kruh so pekle že naše babice. Lahko ga podarite prijateljem kot darilo ali pa ga postrežete v predprazničnih dneh. Sladki in zdravi božični štruci se je težko upreti.

Kvalitetne sestavine

Vse, kar pečemo, je vedno le tako dobro in zdravo kot sestavine, ki jih uporabimo. Pecivo je namenjeno družini in prijateljem, ki jih osrečimo z izdelki naše domišljije. Taka darilca vedno prinašajo veselje in simpatijo ter nove možnosti, kako nekoga osrečiti in presenetiti. Božično štruco lahko spečete tudi iz pire. To je stara vrsta pšenice, ki se v primerjavi z navadno pšenico odlikuje po višji vsebnosti in boljši kvaliteti beljakovin, mineralov, vitaminov in ima manj glutena. Je bogatejšega okusa in omogoča pripravo kakovostnih krušnih izdelkov. Kokosova maščoba, ki jo uporabimo za štruco, je po kemijski sestavi zelo podobna maščobam v materinem mleku. Lahko je prebavljiva, krepi imunski sistem, deluje antibakterijsko, antivirozno in antiparazitno. Zelo dobro prenaša visoke temperature in ne omogoča nastanka trans-oksi maščobnih kislin. Brusnice so že dolgo znane v ljudskem zdravilstvu. Odlikujejo se po številnih bioaktivnih snoveh. Vsebujejo vitamin C, beta karoten, flavonoide in minerale. Delujejo razkuževalno, čistilno in odvajajo odvečno vodo iz telesa.

Potrebujemo:

500 g polnovredne pirine moke
50 g kvasa
120 g nerafiniranega trsnega sladkorja
1,6 dl vode
230 g nerafinirane kokosove maščobe
50 g tofuja
5 g soli
150 g rozin
50 g posušenih brusnic
50 g lupinic eko pomaranč in limon
50 g lešnikov ali mandljev
50 g orehov
3 č. žličke eko začimbne mešanice Flower power ali
1 č. žličko cimeta
1 č. žličke vanilje v prahu
1 č. žličke kardamoma
1 č. žličke ingverja
1 j. žlico ruma

Priprava:

Iz 250 g moke, kvasa, žlice sladkorja in 150 ml vode zamesimo rahlo testo. Pokrijemo ga in pustimo vzhajati na toplem 40–50 minut, odvisno od temperature. V mešalcu ali na roke umešamo kokosovo maščobo, preostali sladkor, vmešamo preostalo moko, sol in tofu (ni nujno, vendar izboljša kakovost testa). Po potrebi prilijemo še malo vode. Masi dodamo vzhajano predtesto in premešamo. Dobro pregneteno testo ponovno 30–40 minut vzhajamo na toplem. Iz opranega suhega sadja, namočenih oreščkov, začimb, sesekljanih in naribanih lupinic eko agrumov pripravimo sadno maso, ki jo prelijemo z rumom, po želji lahko dodamo naravno aromo citrusov. Ko testo vzide, mu vmešamo prepojeno sadje in še zadnjič dobro pregnetemo. Testo položimo v pomaščene rebraste modele (omenjena količina zadostuje za približno dva modela). Še zadnjič vzhajamo, najbolje v topli pečici, pri temperaturi do 40 stopinj C. Štruci pečemo 40–45 minut v pečici pri 180 stopinj C. Po potrebi temperaturo pečice med peko nekoliko zmanjšamo ali pa štruce pokrijemo s peki papirjem.

Čas za darila

Če še nimate ideje, kaj podariti svojim prijateljem, se lotite božične štruce. Sestavine niso drage, štruca sama pa je zdrava in ne redi. S takim darilom boste presenetili marsikaterega prijatelja. Saj veste, po starem običaju sta se ob prvem prihodu v hišo nosila kruh in sol za zdravje in plodnost v družini. Božična štruca pa bo dosegla podoben učinek, sploh če jo boste lično zavili in prinesli v hišo kot darilo na božični dan.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587