Prosena kaša s suhimi slivami
Potrebujete:
- 7 decilitrov manj mastnega kravjega mleka
- 4 žlice sladkorja
- en vanilijev sladkor
- 300 gramov prosene kaše
- 300 gramov suhih sliv
- 250 gramov manj mastne skute
- 2 kokošja jajca
- cimet
- ingver
- limonina lupina
- 2 decilitra sladke smetane
- maslo
Priprava: v lonec zlijete mleko, ter mu dodate sladkor in vanilijev sladkor. V njem skuhate proseno kašo in suhe razkoščičene in narezane slive. Ko je prosena kaša kuhana, jo odstavite in počakate da se nekoliko ohladi. Dodate ji skuto, jajci, cimet, ingver, limonino lupinico in sladko smetano. Vse skupaj dobro premešate in stresete v namaščen pekač. Pečete 20 minut na 180 stopinj.
Marmelada iz sliv
- 1 kilogram svežih sliv
- svež limonin sok
- 1 kilogram želirnega sladkorja
- 40 gramov masla
- malo ruma
Priprava: slive dobro operete, jim odstranite pečke in jih narežete. Stresete jih v lonec. Prilijete limonin sok ter dodate želirni sladkor. Kuhate približno 10 minut. Nato temperaturo povečate, da marmelada zavre. Kuhate še približno 5 minut. Lonec odstavite, vmešate maslo in pustite stati 30 minut. Med tem večkrat premešate. Prilijete še malo ruma. Marmelado vlijete v vroče in sterilizirane kozarce. Nato jih dobro zaprete.
Nasvet: kozarce sterilizirate tako, da jih najprej dobro operete in osušite, nato pa za 30 minut postavite v vročo pečico, ki naj ima približno 150 stopinj.
Slivovi cmoki
Potrebujete:
- 500 gramov krompirja
- sol
- 30 gramov margarine
- 180 gramov bele moke
- 1 kokošje jajce
- 20 svežih sliv
- 40 gramov masla
- 40 gramov drobtin
- 40 gramov sladkorja
- cimet
Priprava: krompir dobro operete in ga skuhate kar z olupki v slani vodi. Nato ga olupite in pretlačite. Dodate margarino, moko in jajce. Dobro pregnetete, da nastane lepo gladko testo. Testo nato razvaljate na 0.5 centimetrov debelo in ga narežete na kvadrate. Na vsak kvadrat položite eno slivo in vanjo daste malo sladkorja. Testo lepo oblikujete v kroglico in dobro stisnete skupaj. Zavrete slano vodo in vanjo polagate cmoke. Ko cmoki priplavajo na površino so kuhani. Poberete jih iz vode in dobro odcedite. V ponvi segrejete maslo in mu dodaste drobtine, sladkor in cimet. Cmoke povaljate v ponvi.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV