Najhitrejše boste pripravili namaz iz čemaža, ki ga lahko pojeste za zajtrk s kosom polnozrnatega kruha, ali pa si privoščite kosilo s slastno kremno juho iz čemaža. Dan zaključite z večerjo iz čemaževe omlete z beluši in paradižnikom.
Čemažev namaz
Potrebujete:
- 500 g nepasirane skute
- 1 lonček kisle smetane
- 1 rumenjak
- 1 šopek čemaža
- sok 1/2 limone
- sol, poper
Sestavine sesekljajte s paličnim mešalnikom in namaz je pripravljen.
Čemaževa kremna juha
Potrebujete:
- 100 g čemaževih listov
- eno čebulo
- 100 g zelene
- en korenček
- en moknat krompir
- 30 g masla
- 200 g smetane za stepanje
- 9 dcl zelenjavne osnove
- en dcl suhega belega vina
- sol
- črni poper v zrnu
Priprava:
Zeleno, korenček in krompir olupite in zrežite na drobne kockice. Zelenjavno osnovo pristavite, zavrite in pustite na toplem. Čemaž umijte pod tekočo hladno vodo in dobro odcedite. Čebulo olupite in drobno sesekljate. Odcejen čemaž narežite na ozke rezance.
Nato v posodi razpustite maslo, na katerem posteklenite sesekljano čebulo. Pol narezanega čemaža stresite na čebulo. Med mešanjem oboje na hitro prepražite. Dodajte na kockano zelenjavo in vse skupaj še enkrat na hitro prepražite. Prelijete z vročo zelenjavno osnovo in vinom, zavrite in počasi kuhajte 15 minut.
Medtem še čvrsto stepite smetano. Juho odstavite in gladko razmešajte s paličnim mešalnikom. Nato jo znova pristavite, dodajte polovico preostalega čemaža, sol in sveže mlet črni poper. Juho zavrite in počasi kuhajte še dve do tri minute. Juho odstavite, nato pa ji primešajte pol stepene sladke smetane.
Čemaževa omelta z beluši in paradižnikom
Za omleto potrebujete:
- 4 jajca
- 4 žlice moke
- 2 žlici čemaževega pesta
- 60 g parmezana
- 2 dcl mleka
- 40 g masla
- sol
- črni poper v zrnu
Za belušev nadev potrebujete:
- 8 - 10 belih belušev
- 30 g masla
- 2 žlički sladkorja
- sol
Za omako potrebujete:
- 2 paradižnika
- 2 žlici čemaževega pesta
- eno žlico olja
Priprava belušev
V posodi za kuhanje belušev pristavite in zavrite dva litra vode, maslo, sladkor in sol. Beluše očistite, najprej jih olupite, potem pa porežite olesenele konce. Parmezan drobno nastrgate (potrebujete ga 4 žlice).
Nato očiščene beluše položite v krop, v katerem jih, glede na debelino, počasi kuhajte 12 do 15 minut.
Priprava omake
Paradižnika očistite in razpolovite in zrežete na drobne kockice. Stresete jih v skodelico in zmešate s čemaževim pestom in soljo. Omako po potrebi razredčite z oljem in z žlico vode.
Priprava omlete
V kotličku blago razžvrkljate vse sestavine za omleto, razen soli in popra. Ponev pristavite in segrejete. Dodate maslo, ki ga penasto segrejete, potem pa nanj zlijete pol jajčne zmesi. Ko se ob robovih začne strjevati, zmes z vilicami potiskate proti sredini, od koder se tekoči del hkrati steka proti robu. Ko omleto spodaj zlato rjavo zapečete, zgoraj pa je še nekoliko tekoča oziroma sočna, jo začinite s soljo in sveže mletim črnim poprom, odstavite in obložite s polovico belušev. Enako pripravite tudi drugo omleto.
KOMENTARJI (5)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV