Preizkusite naše štiri recepte. Ne bo vam žal! Za vas smo pripravili recept za češnjev jogurt, dvobarvni biskvit s češnjami, češnjevo juho s sladoledom in na oljčnem olju popečene češnje.
Jogurt si lahko privoščite za zajtrk v kombinaciji s sadjem ali kosmiči. Z biskvitom pa bodite zmerni, sploh če imate kakršne koli zdravstvene težave. Prav tako s češnjevo juho.
Češnjev jogurt
Potrebujete:
- 250 gramov češenj
- 2,5 decilitra navadnega jogurta
- 20 gramov vaniljevega sladkorja (še bolje rjavega sladkorja)
Priprava:
Češnje očistite in razkoščite. Jogurt gladko razmešajte z vaniljevim sladkorjem, nazadnje pa mu primešajte izkoščičene češnje z nekaj soka, ki so ga spustile.
Češnjev jogurt razdelite v skodelice, dobro ohlajenega pa lahko ponudite tudi kot preprosto, a hranljivo sladico.
Dvobarvni biskvit s češnjami
Potrebujete:
- štiri jajca
- 5 + 5 žlic rjavega sladkorja
- 150 gramov skute
- dve žlici kisle smetane
- 5 + 5 žlic moke
- en pecilni prašek
- dva zavitka vaniljevega sladkorja
- kakav v prahu
- limonina lupinica
- limonin sok
- češnje (najboljše sveže)
Priprava:
Češnje razkoščite. Stepite polovico skute z eno žlico kisle smetane, dodajte pet žlic sladkorja, med mešanjem dodajte dve jajci. Po žlicah dodajajte pet žlic moke, polovico pecilnega praška in kakav v prahu ter en zavitek vaniljevega sladkorja.
Vlijete v pekač, ki ste ga pred tem obložili s peki papirjem. Na maso eno zraven druge položite češnje. Posujte z malce limonine lupinice in poškropite z limoninim sokom. Malo posujte s sladkorjem.
Po enakem postopku kot prvega zamešate še drugi biskvit, le brez kakava v prahu. Previdno ga vlijte čez češnje, da jih prekrijete. Pecite pri 175 °C. Čas peke je zelo odvisen od peči.
Bodite pazljivi, da se vam zgornja skorjica ne bo preveč hitro zapekla, sredica pa ostala surova. Zato po potrebi po 10 minutah peke pecivo pokrijte z alu folijo.
Juha iz češenj in s sladoledom z zrnci iz popra
Potrebujete:
Za juho:
- 600 gramov češenj
- nekaj limonine lupinice
- 0,75 decilitra črnega vina
- 50 gramov rjavega sladkorja
Za sladoled:
- 5 rumenjakov
- 50 gramov sldkorja
- 0, 50 decilitra mleka
- 0, 10 decilitra sladke smetane
- eno žlico popra v zrnju
Priprava sladoleda: mleko zavrite, odstavite z ognja, dodajte poper in pustite, da se v njem namaka 15 minut, nato ga precedite. Rumenjake stepite s sladkorjem, in ko masa postane bela, dolijte mleko. Maso kuhajte na majhnem ognju ob nenehnem mešanju, in ko postane gosta, jo preljite v banjico ter postavite v zmrzovalnik.
Priprava juhe: v ponvi prekuhajte vino, sladkor, limonino lupinico in mleti poper. Medtem operite in razkoščičite češnje – pazite, da ostanejo cele. S kuhanim vinom prelijete češnje in pustite, da se ohladijo. Sladko smetano stepite, da postane čvrsta, dodajte malo popra v zrnu in preljite v posodo ter postavite v hladilnik. Ohlajeno juho postrezite z veliko kepico sladoleda in zrni popra.
Na oljčnem olju popečene češnje
Potrebujete:
- 500 gramov češenj
- 8 surovih mandeljev
- 50 gramov sladkorja
- 0,04 decilitra timijanovega likerja
- eno vejico timijana
- 4 vejice tolščaka (portulaka)
- 2 žlici oljčnega olja
Priprava: češnje operite, odstranite peclje in dobro osušite. Strite mandelje, prelijete jih z vročo vodo in odstranite kožico. V posodi segrejte žlico oljčnega olja in dodajte vejico portulaka. Dodajte češnje, jih pecite dve minuti, pri tem pa ves čas mešajte. Pretresite jih v globok krožnik. V drugi posodi na majhnjem ognju raztopite sladkor v žlici vode, pustite da se sirup ohladi, nato dodajte češnje. Prilijte timijanov liker in žlico oljčnega olja, zmešajte, posujte s timijanom in mletimi mandelji. Postrezite v majhnih kozarčkih.
Pa dober tek!
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV