Vizita.si
Kostanj po francosko je spečen na morski soli in ponujen z neslanim maslom.

Recepti

Naj v kuhinji zadiši po kostanju ...

M.K.
23. 10. 2009 15.46
0

Kostanj je nekoč veljal za zelo pomembno jed, saj ima bogato hranljivo vrednost. Danes večinoma obožujemo pečen ali kuhan kostanj.

Kljub vsemu pa je v nekaterih domovih ostalo nekaj tradicije. Priljubljen ostaja še kostanjev pire ali kakšna kostanjeva sladica. Poskusite pa lahko tudi s kostanjem na star francoski način.

Pečen kostanj v soli

Kostanj po francosko je spečen na morski soli in ponujen z neslanim maslom.
Kostanj po francosko je spečen na morski soli in ponujen z neslanim maslom.FOTO: iStockphoto

Če si želite pripraviti kostanj po starem francoskem receptu ga spečite na morski soli in ponudite z neslanim maslom.

Potrebujete:

380 gramov kostanja
350 gramov morske soli
pol žličke koromačevih semen
30 do 60 gramov masla

Priprava: pečico segrejete na 230 stopinj. Dno litoželezne posode obložite s peki papirjem, na katerega stresete sol. Po soli s prerezano stranjo navzgor razporedite kostanj, ki ga potresete s sveže strtimi koromačevimi semeni. Posodo pokrijete in za 35 do 45 minut daste v segreto pečico. Posodo vzamete iz pečice, pokrov odstranite, kostanj pa za nekaj minut pokrijete z grobo brisačo; tako boste lažje odstranili kostanjevo notranjo kožico.

Kostanjev pire

Iz kostanja si lahko pripravite okusen pire.
Iz kostanja si lahko pripravite okusen pire.FOTO: iStockphoto

Potrebujete:

1,5 kilograma kuhanega, olupljenega kostanja
10 dekagramov sladkorja
4 decilitre mleka
3 žlice sladke smetane
10 dekagramov masla
nekaj kapljic ruma
eno četrtino sladke smetane

Priprava: kostanj zmečkate in dodate sladkor ter vroče mleko, ki ste mu dodali maslo in rum in vse skupaj premešate, da dobimo kostanjev pire. Kostanjev pire daste v kozarce za sadno kupo in okrasite s stepeno sladko smetano!

Kocke s kostanjem

Iz njega pa lahko pripravite tudi različne sladice, kot na primer kostanjeve kocke.
Iz njega pa lahko pripravite tudi različne sladice, kot na primer kostanjeve kocke.FOTO: iStockphoto

Potrebujete:

za testo:
4 jajca
10 dekagramov sladkorja
1 vanilij sladkor
4 žlice vode
pol pecilnega praška
20 dekagramov moke

za kremo:
pol kilograma pretlačenega kostanja
15 dekagramov sladkorja
15 dekagramov masla ali margarine
2 decilitra sladke smetane
1 vanilij sladkor
3 žlice ruma
malo mleka in ruma za navlažitev biskvita

za premaz:
pol litra sladke smetane
4 žlice sladkorja
2 kremfixa

Priprava: beljake stepete v trd sneg, dodate sladkor, vodo in vanilijev sladkor. V peno postopoma vmešate rumenjake, pecilni prašek in moko. Pečete v namaščenem pekaču 20 minut pri 180 stopinjah. Ohlajeno testo prepojite z rumom in mlekom in ga premažete s kremo. Pripravite jo tako, da penasto vmešate maslo ali margarino, sladkor, vanilijev sladkor, rum in pretlačen kostanj. Posebej stepete 2 decilitra sladke smetane in jo počasi z žlico vmešate v kremo. Za premaz stepemo pol litra sladke smetane, dodaste sladkor in kremfix. S smetano premažete pecivo in ga do konca ohladite. Preden ga postrežete, ga razrežete na kocke.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650