Kljub vsemu pa je v nekaterih domovih ostalo nekaj tradicije. Priljubljen ostaja še kostanjev pire ali kakšna kostanjeva sladica. Poskusite pa lahko tudi s kostanjem na star francoski način.
Pečen kostanj v soli
Če si želite pripraviti kostanj po starem francoskem receptu ga spečite na morski soli in ponudite z neslanim maslom.
Potrebujete:
380 gramov kostanja
350 gramov morske soli
pol žličke koromačevih semen
30 do 60 gramov masla
Priprava: pečico segrejete na 230 stopinj. Dno litoželezne posode obložite s peki papirjem, na katerega stresete sol. Po soli s prerezano stranjo navzgor razporedite kostanj, ki ga potresete s sveže strtimi koromačevimi semeni. Posodo pokrijete in za 35 do 45 minut daste v segreto pečico. Posodo vzamete iz pečice, pokrov odstranite, kostanj pa za nekaj minut pokrijete z grobo brisačo; tako boste lažje odstranili kostanjevo notranjo kožico.
Kostanjev pire
Potrebujete:
1,5 kilograma kuhanega, olupljenega kostanja
10 dekagramov sladkorja
4 decilitre mleka
3 žlice sladke smetane
10 dekagramov masla
nekaj kapljic ruma
eno četrtino sladke smetane
Priprava: kostanj zmečkate in dodate sladkor ter vroče mleko, ki ste mu dodali maslo in rum in vse skupaj premešate, da dobimo kostanjev pire. Kostanjev pire daste v kozarce za sadno kupo in okrasite s stepeno sladko smetano!
Kocke s kostanjem
Potrebujete:
za testo:
4 jajca
10 dekagramov sladkorja
1 vanilij sladkor
4 žlice vode
pol pecilnega praška
20 dekagramov moke
za kremo:
pol kilograma pretlačenega kostanja
15 dekagramov sladkorja
15 dekagramov masla ali margarine
2 decilitra sladke smetane
1 vanilij sladkor
3 žlice ruma
malo mleka in ruma za navlažitev biskvita
za premaz:
pol litra sladke smetane
4 žlice sladkorja
2 kremfixa
Priprava: beljake stepete v trd sneg, dodate sladkor, vodo in vanilijev sladkor. V peno postopoma vmešate rumenjake, pecilni prašek in moko. Pečete v namaščenem pekaču 20 minut pri 180 stopinjah. Ohlajeno testo prepojite z rumom in mlekom in ga premažete s kremo. Pripravite jo tako, da penasto vmešate maslo ali margarino, sladkor, vanilijev sladkor, rum in pretlačen kostanj. Posebej stepete 2 decilitra sladke smetane in jo počasi z žlico vmešate v kremo. Za premaz stepemo pol litra sladke smetane, dodaste sladkor in kremfix. S smetano premažete pecivo in ga do konca ohladite. Preden ga postrežete, ga razrežete na kocke.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV