Vizita.si
Čaj iz koprive deluje zelo očiščevalno in zdravilno.

Recepti

Špinačo zamenjajte z bolj zdravo koprivo

M.K.
18. 05. 2009 11.49
0

Spomladanski čas je kot nalašč primeren za čiščenje organizma. To lahko storite z uživanjem koprivnega čaja ali drugih jedi iz kopriv. Z uživanjem koprive boste namreč svoje telo do poletja spravili v formo. Rezultat bo odlično počutje in čudovit zunanji videz.

Čaj iz koprive deluje zelo očiščevalno in zdravilno.
Čaj iz koprive deluje zelo očiščevalno in zdravilno.FOTO: iStockphoto
Najbolj enostavno si boste pripravili čaj iz kopriv. To storite tako, da tri žličke svežih ali štiri žličke posušenih kopriv prelijete s skodelico vrele vode, pokrijete in pustite stati deset minut in nato tekočino odcedite. Za čiščenje čaj uživate tri do štirikrat na dan, po eno skodelico vedno sveže pripravljenega poparka.

Če pa želite koprive uživati tudi na drugačen način lahko poskusite s koprivami kot špinača, juho iz kopriv ali bulgarsko jedjo, zavitkom s koprivami.

Koprive kot špinača

Potrebujete:
- en kilogram mladih kopriv
- 3 stroke česna
- žličko masla ter kisle smetane
- sol in poper
- nariban muškatni oreh

Priprava: mlade koprive (stebla in listi) operete in blanširate. Na maslu prepražite na drobno narezan česen, ki mu dodate odcejene in na drobno sesekljane koprive. Kuhate dobrih pet minut, solite, dodate muškatni orešek, smetano ali mleko. Po želji lahko tudi popoprate.

Juha iz kopriv

Potrebujete:
- šop koprivinih listov (po možnosti vršičkov)
- 3 žlice olivnega olja
- 2 čebuli
- 1 manjši kozarec riža
- sol
- poper

Priprava: na olju posteklenite nasekljano čebulo. Dodate oprane vršičke kopriv, malo premešate, da usahnejo in zalijete z enim litrom vode. Kuhate približno pet minut, nato koprive dobro sesekljate s paličnim mešalnikom. Vmes posebej skuhate riž, ga dodate koprivam in še malo kuhate, da riž res "razpada". Nato še malo zmeljete, osolite in po želji poprate.

Zavitek s koprivami

Potrebujete:
- 1 kilogram mladih kopriv (samo vršički)
- 350-400 gramov nepretlačene skute
- 150 gramov kajmaka
- 4 jajca
- sol
- malo mleka
- 1 dcl olja za mazanje
- 600 gramov vlečenega testa

Priprava: koprive operete in jih na hitro prekuhate v slani vodi, dobro odcedite in dodate skuto, kajmak in rumenjake. Vse dobro zmešajte, solite in po potrebi dodate malo mleka. Previdno primešajte še trd sneg iz beljakov.

Liste vlečenega testa razporedite na krpo in jih pomažete z oljem. Zložite po tri liste skupaj ter jih namažite z nadevom. Zvijete jih in zložite v pomaščen pekač. Pokapljajte jih z oljem in vodo. Zavitek postavite v segreto pečico na 175 stopinj in pečete približno 45 minut. Ko je pečen, ga razrežete in toplega postrežete. Recept za zavitek je za približno deset ljudi.

Koprive lahko nadomestite tudi z mlado špinačo.

Pa dober tek!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587