100 gramov ohrovta vsebuje le 25 kalorij. Zato je v teh prazničnih dneh, ko veliko praznujemo, jemo in pijemo, ta zelenjava dobrodošel dodatek k drugim, bolj kaloričnim jedem.
Pripravimo ga lahko na številne načine
Ohrovt vsebuje veliko vitamina C, s čimer pomembno prispeva h krepitvi imunskega sistema. Surovega lahko uporabimo za solate, zelo priljubljene pa so tudi ohrovtove rulade, polnjene z mletim mesom. Ohrovt je zelo okusen v močnih juhah in enolončnicah. Nekateri ga skupaj s paradižnikom in gobami uporabljajo tudi kot prilogo. Začimbe, s katerimi obogatimo oziroma dopolnimo okus ohrovta, pa so paprika v prahu, curry ali kumina, ter sveži drobnjak in timijan. Z dodatkom smetane nekoliko ublažimo ohrovtov okus.
Nekaj priljubljenih receptov za praznične dni
Ohrovt z govedino
Sestavine:
50 dag ohrovta
40 dag mlete govedine
4 žlice masla
30 dag šampinjonov (ali drugih gob)
1 šopek mlade čebulice
2 stroka česna
3 dl jušne osnove
10 dag topljenega sira
sol, poper, mleta sladka paprika
Ohrovt očistimo, narežemo na trakove in za dve minuti stresemo v osoljen krop. Nato ga odcedimo. Meso popražimo na vročem maslu. Ko porjavi, dodamo stisnjen česen, na kolesca narezano čebulico, dobro odcejen ohrovt in na lističe narezane šampinjone. Začinimo s soljo, poprom in sladko papriko, prilijemo jušno osnovo in dušimo približno pet minut. Odstavimo, obložimo s topljenim sirom in za nekaj minut pokrijemo. Postrežemo lahko kot predjed ali kot dodatek h glavni jedi.
Musaka z ohrovtom
Sestavine:
1 večja lepa glava ohrovta (1 in 1,5 kg)
300 g mešanega mletega mesa
50 g riža
majhna čebula
zelenjavna kocka
sol, poper, timijan
1 jajce
1 kisla smetana
Ohrovt očistite in narežite na trakove ter ga blanširajte. Nato ga pokuhajte do mehkega v vodi. Na malo olja popražite čebulo in riž ter ga nato na pol skuhajte z zelenjavno kocko. Nato v visoki ponvi na olju prepražite mleto meso. Na koncu ga močno začinite s soljo, poprom in timijanom. Ko je meso prepraženo in začinjeno, mu dodajte na pol kuhan riž in krepko premešajte. Ker riž vpije precej okusa, boste verjetno morali vse skupaj še dodatno začiniti. V pekač naložite plasti, najprej ohrovt kot podlago, nato maso mesa in riža, nato spet ohrovt, spet meso in riž in na vrhu ohrovt. Segrejte pečico na 200 stopinj. Razžvrkljajte jajce in mu dodajte kislo smetano. Dobro premešajte in prelijte čez ohrovt. Pecite 25 minut. Jed je gotova takrat, ko je vrhnja plast lepo temno rjava. Postrežete lahko kot toplo predjed ali kot glavno jed.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV