Vizita.si
V vročih poletnih dneh se osvežite z okusno mediteransko solato, ki jo lahko popestrite s feta sirom.

Recepti

Privoščite si paradižnik na mediteranski način

M.K.
18. 06. 2009 17.58
0

Zlato jabolko, rajsko jabolko, sadež iz paradiža – kljub mikavnemu imenu paradižnik ni prišel iz raja. Je pa kar nekaj časa trajalo, da si je pridobil mesto, ki mu pripada. Danes brez njega v kuhinji ne shajamo več.

Paradižnik lahko uporabljamo vse leto v najrazličnejših oblikah: svežega, posušenega, vloženega, predelanega v mezgo, omako ali sok. Svež je najokusnejši avgusta, ko se paradižnik dodobra naužije sonca. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako ga pripraviti.

Grški polnjeni paradižniki

Potrebujete:
- 9 svežih, srednje velikih, zrelih paradižnikov

Za nadev:
- 1 jajce
- 3 velike žlice krušnih drobtin
- 1 strok česna (če vam česen ni všeč, ga izpustite)
- 9 črnih oliv
- 100–120 g sira feta
- malo olivnega olja
- nekaj lističev bazilike za okras

Priprava:
Paradižnike operete, jim odrežete zgornji del in jih z majhno žličko izdolbete. Izdolbenega mesa in soka ne zavržete, ker ga lahko porabite za kakšno omako.
Paradižnike z luknjo navzdol postavite na krožnik, da se odcedijo.

Jajce razžvrkljate in mu dodate drobtine, drobno sesekljan česen, na koščke narezane črne olive ter na drobne kocke narezano feto. Če je masa presuha, dodate žlico ali dve izcejenega paradižnikovega soka. Soliti ni potrebno, ker je že feta precej slana.

Odcejene paradižnike nadevate s pripravljeno maso, po vrhu pokapljate z olivnim oljem in jih položite na pomaščen pekač. V ogreti pečici pečete 20 minut na 200 stopinjah. Pečene paradižnike okrasite s svežo baziliko in še vroče postrežete.

Paradižnik na rukoli s svežim sirom

Potrebujete:
- 10 dag rukole
- 30 dag (dve polni vejici) češnjevega paradižnika
- 30 dag svežega kravjega sira
- poper, sol
- olivno olje
- limona
- bazilika

Priprava:
Rukolo operete in dobro posušite ter naložite na večji krožnik. Oprane paradižnike narežete na polovičke, sir na koščke. Razporedite po rukoli. Popoprate s sveže mleto mešanico poprov, po želji solite, posujete s svežo baziliko, pokapljate z olivnim oljem in limoninim sokom. Ponudite ohlajeno kot predjed, prigrizek ali prilogo.

Posušeni paradižniki v olivnem olju

Paradižnik veliko uporabljajo v obmorskih mediteranskih krajih. Iz njega pripravljajo solate, juhe, ga polnijo in sušijo.
Paradižnik veliko uporabljajo v obmorskih mediteranskih krajih. Iz njega pripravljajo solate, juhe, ga polnijo in sušijo.FOTO: Reuters

Potrebujete:
- pet zrelih paradižnikov
- zeliščna sol
- poper
- cela zrna popra
- peteršilj
- bazilika
- česen
- olivno olje

Priprava:
Paradižnike narežete na približno 1 centimeter debele rezine, jih posolite in posušite na soncu ali v sušilniku sadja, toliko, da so še malo mehki. Za en kozarček (3 decilitre) paradižnika vzamete nekaj lističev na trakove narezane bazilike in peteršilja ter en strok narezanega česna.

Posušenim paradižnikom dodate baziliko, peteršilj, česen, zrna popra, ga popoprate, po potrebi še malo posolite in vse skupaj dobro premešate. Naložite jih v kozarčke in zalijete z olivnim oljem. Kozarce dobro zaprete in jih za 30 minut postavite v pečico, ogreto na 100 stopinj. Kozarce pustite v pečici, dokler se popolnoma ne ohladijo.

Pa dober tek!
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662