Paradižnik lahko uporabljamo vse leto v najrazličnejših oblikah: svežega, posušenega, vloženega, predelanega v mezgo, omako ali sok. Svež je najokusnejši avgusta, ko se paradižnik dodobra naužije sonca. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako ga pripraviti.
Grški polnjeni paradižniki
Potrebujete:
- 9 svežih, srednje velikih, zrelih paradižnikov
Za nadev:
- 1 jajce
- 3 velike žlice krušnih drobtin
- 1 strok česna (če vam česen ni všeč, ga izpustite)
- 9 črnih oliv
- 100–120 g sira feta
- malo olivnega olja
- nekaj lističev bazilike za okras
Priprava:
Paradižnike operete, jim odrežete zgornji del in jih z majhno žličko izdolbete. Izdolbenega mesa in soka ne zavržete, ker ga lahko porabite za kakšno omako.
Paradižnike z luknjo navzdol postavite na krožnik, da se odcedijo.
Jajce razžvrkljate in mu dodate drobtine, drobno sesekljan česen, na koščke narezane črne olive ter na drobne kocke narezano feto. Če je masa presuha, dodate žlico ali dve izcejenega paradižnikovega soka. Soliti ni potrebno, ker je že feta precej slana.
Odcejene paradižnike nadevate s pripravljeno maso, po vrhu pokapljate z olivnim oljem in jih položite na pomaščen pekač. V ogreti pečici pečete 20 minut na 200 stopinjah. Pečene paradižnike okrasite s svežo baziliko in še vroče postrežete.
Paradižnik na rukoli s svežim sirom
Potrebujete:
- 10 dag rukole
- 30 dag (dve polni vejici) češnjevega paradižnika
- 30 dag svežega kravjega sira
- poper, sol
- olivno olje
- limona
- bazilika
Priprava:
Rukolo operete in dobro posušite ter naložite na večji krožnik. Oprane paradižnike narežete na polovičke, sir na koščke. Razporedite po rukoli. Popoprate s sveže mleto mešanico poprov, po želji solite, posujete s svežo baziliko, pokapljate z olivnim oljem in limoninim sokom. Ponudite ohlajeno kot predjed, prigrizek ali prilogo.
Posušeni paradižniki v olivnem olju
Potrebujete:
- pet zrelih paradižnikov
- zeliščna sol
- poper
- cela zrna popra
- peteršilj
- bazilika
- česen
- olivno olje
Priprava:
Paradižnike narežete na približno 1 centimeter debele rezine, jih posolite in posušite na soncu ali v sušilniku sadja, toliko, da so še malo mehki. Za en kozarček (3 decilitre) paradižnika vzamete nekaj lističev na trakove narezane bazilike in peteršilja ter en strok narezanega česna.
Posušenim paradižnikom dodate baziliko, peteršilj, česen, zrna popra, ga popoprate, po potrebi še malo posolite in vse skupaj dobro premešate. Naložite jih v kozarčke in zalijete z olivnim oljem. Kozarce dobro zaprete in jih za 30 minut postavite v pečico, ogreto na 100 stopinj. Kozarce pustite v pečici, dokler se popolnoma ne ohladijo.
Pa dober tek!
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV