Kakijevo pecivo
Potrebujete:
2 jogurtova lončka zmletega kakijevega mesa
3 jajca
3 žlice mleka
5 žlic bele moke
5 žlic rožičeve moke
1 pecilni prašek
1 vanilijev sladkor z aromo ruma
5 žlic rjavega sladkorja
1 pest na koščke narezanih lešnikov, orehov, mandljev,...
1 tablica jedilne čokolade
mleko
olje
Priprava: kakije olupite in z žlico izdolbete meso, ki ga nato zmeljete s paličnim mešalnikom. V skledi penasto zmešate jajca s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Nato dodaste kakije in mleko ter še malo mešate. Postopoma po žlicah dodajate obe moki s pecilnim praškom. Ko dobite homogeno zmes, vanjo zamešate še oreščke. Pečete 40 minut pri 180 stopinjah. Ko je pecivo pečeno ga ohladite in prelijete s čokoladno glazuro.
Kakijeva marmelada
Potrebujete:
3,5 kg zrelega kakija (očiščen)
1000 - 1200 g sladkorja
1 velika domača neškropljena limona
Priprava: zelo zrele, mehke kakije očistite ter odstranite koščice, če jih ima. Lupljenje ni potrebno. Zmeljete jih s paličnim mešalnikom, stehtate in v loncu, kjer boste marmelado kuhali, zmešate s sladkorjem. Pustite četrt ure, da se sladkor vpije v sadje. Medtem dobro operete limono, ji obrežete lupinico in jo sesekljate na drobcene kockice. Po želji lahko sesekljate celo limono. Zamešate v sadno kašo in prav počasi segrevate, dokler ne zavre - paziti morate, da se ne prismodi, zato ves čas mešate. Ko zavre, mešate še nekaj časa (cca 15 minut), dokler se vam ne zdi, da se začenja gostiti (ne zgosti pa se prav močno).
V predhodno oprane in v pečici na 100 stopinj segrete kozarce nalijete marmelado, dobro zaprete, za minuto postavite na pokrovček in pustite, da se čez noč, pokrito z odejo, lepo ohladi.
Osvežilna kakijeva pena
Potrebujete:
550 gramov kakija
2 žlici pistacijinih jedrc
100 g jogurta
30 g sladkorja v prahu
2 lista želatine
1 vanilijev sladkor
limonin sok
Priprava: kakije olupite, razkoščičite in narežete na majhne kockice. Želatino namočite v malo hladne vode. V skodelici zmešate jogurt in limonin sok po okusu. Nakockane kakije zmešate s sladkorjem, zmiksate s paličnim mešalnikom, nazadnje pa jih pretlačite skozi gosto cedilo. Primešate vanilij sladkor. Sto gramov mase nalijete v skodelico, pokrijete s prozorno folijo in shranite v hladilnik. Želatino ožamete in razpustite v 3 žlicah segrete kakijeve mase. Primešate k pretlačenim kakijem. Dodaste okisan jogurt, premešate in peno nadenete v ustrezne kozarce. Te pokrijete s prozorno folijo in za 2 uri postavite v hladilnik. Pistacije grobo sesekljate in jih posujete po vrhu.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV