Sestavine zadostujejo za eno potico, ki jo spečemo v okroglem modelu (premer 24 centimetrov) ali za dve potici v pekaču dolgem 28 centimetrov. Potrebovali boste:
Za kvašeno testo
– 500 g moke
– 60 g masla
– pribl. 2 dl mleka
– 80 g sladkorja
– 2 jajci
– 40 g kvasa
– 1 vaniljev sladkor
– 1 žlička ruma
– 1 košček limonine lupine
– sol
Za orehov nadev z medom
– 400 g mletih orehov
– 100 g rjavega sladkorja
– 100 g medu
– 1 dl mleka
– 2 jajci
– 1 vaniljev sladkor
– 1 žlica ruma
– 1 košček limonine lupine
– cimet v prahu
– mleti klinčki
Za premaz
– 1/2 rumenjaka
– malo mleka
Za model oz. pekač
– 25 g masla
– 1 do 2 žlici ostre moke
Predpriprava
Vse sestavine za testo in nadev segrejete na sobno temperaturo. Najbolje, da tiste iz hladilnika vzamete ven že prejšnji večer. Mleko pristavite in počasi segrejete do mlačnega. V njem stopite tudi sol. V manjšo posodo nadrobite kvas in mu primešate nekaj žlic mlačnega mleka, potem pa vse skupaj gladko razmešate.
Moko presejete v plastično skledo. V kozici pristavite maslo, ki ga počasi stopite. V kotličku pa gladko razmešate sladkor, jajci, vaniljev sladkor in rum. Nazadnje v mešanico drobno nastrgate limonino lupino.
Priprava:
Moki prilijete mlačno mleko. Dobro premešate, potem pa prilijete jajčno mešanico. Še enkrat premešate in dodate še razpuščen kvas ter mlačno stopljeno maslo. Sestavine na hitro zmešate v srednje gosto testo, ki ga zgnetete le toliko, da postane gladko in se ne prijema sten posode.
Testo pokrijete s pokrovom ali s prozorno folijo, potem pa ga pri sobni temperaturi pustite vzhajati do dvojne količine. Sredi vzhajanja testo enkrat na hitro pregnetete, da postane bolj luknjičavo.
Orehov nadev:
V kozici pristavite mleko, ki ga segrejete do mlačnega, potem pa v njem stopite med. Nato v skledi razmešate mlačno medeno mleko, dve tretjini orehov, sladkor, jajci, vaniljev sladkor, rum, nastrgano limonino lupino ter po malo cimeta in mletih klinčkov.
Model oz. pekač:
Za potico ga namažete z maslom ter potresete z moko.
Vzhajano testo še enkrat na hitro pregnetete, potem pa ga na pomokani delovni površini razvaljate. Debelejše okrajke porežete, testo pa enakomerno namažete s pripravljenim nadevom in potresete s preostalimi mletimi orehi. Tesno zvijete in položite v pripravljeni model oz. pekač. Potico z vilicami ali zobotrebcem na gosto prebodete, pokrijete in pustite vzhajati. Pečico segrejete na 175 °C.
Premaz:
V skodelici gladko razmešate rumenjak in enako težo mleka.
Vzhajano potico (v višino naj ne sega čez tri četrtine modela) tanko premažete s pripravljenim premazom, potem pa jo 50 minut pečete.
Pečeno orehovo potico vzamete iz pečice in ohladite, vendar je med ohlajanjem ne premikajte.
Pa naj vam tekne in lepe velikonočne praznike vam želimo!
Svoje recepte, mnenje in izkušnje lahko izrazite tudi na našem FORUMU.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV