Vizita.si
potica

Recepti

VIDEO: Preživite praznike bolj zdravo!

Sanja Macur
11. 04. 2009 19.30
0

Prav zaradi prazničnih jedi imajo v tem času mnogi težave s prebavili, z bolečinami v trebuhu in z zgago, ki jo največkrat povzroči orehova potica. Če so orehi tudi za vas pretežki, si letos za spremembo omislite pehtranovo potico.

Gregor Barbič Jutrež iz Slaščičarne Barbič nam je zaupal recept. 

Za pripravo pehtranove potice potrebujete šopek svežega pehtrana. Pripravite jo na sledeči način:

Za testo potrebujete:

- 3 dag kvasa
- 4 žlice mlačnega mleka
- 2 žlički sladkorja
- 2 žlici moke

Vse zgoraj naštete sestavine daste v lonček in potresete z moko ter počakate, da kvas vzhaja.

-1 liter presejane moke
-3 dl mlačnega mleka
-3 do 4 rumenjake
-malo limonine lupinice
-1 žlico ruma
-2 žlici stopljenega masla ali smetane
-6 dag sladkorja
- 1 vanilij sladkor
- šcepec soli

Nadev:

-30 dag skute
- 20 dag sladkorja
- malo ruma
- beljaki, ki so ostali od testa
- 2 šopka pehtrana narezana ne drobno
- nekaj kruhovih drobtin po potrebi
- 3 žlice masla ali margarine
- žlica medu

Priprava: v moko naredite luknjico, vanjo stresete vzhajani kvas, in malo počakate. V posebni posodi zmešate rumenjake,sladkor, maslo, rum, vanilij sladkor, mleko, limonino lupinico, in sol. Vse dobro zmiksate. Počasi dodajate kvasu in mešate. Testo dobro stolčete, če je premalo moke jo počasi dodajajte, toda testo mora biti rahlo in prožno, ne pretrdo. Pustite ga vzhajati in nato še enkrat pregnete ali pretolčete in pustite še enkrat vzhajati. Nato ga na pomokani deski razvaljate za prst debelo in premažete z nadevom.

Nadev: skuto penasto mešate, dodate sladkor, rum, če želite ščepec cimeta, narezan pehtran in počasi vmešate trd sneg beljakov. Testo namastite s stopljenim maslom ali margarino, malo potresete z drobtinami in premažete z nadevom. Testo zvijete in vložite v dobro pomaščen pekač. Pečete v srednje vroči pečici. Ko je potica pečena, malo počakate in jo šele nato zvrnete na krožnik. Po želji jo potresete s sladkorno moko.

Slaščičar Gregor nam je še povedal, da bo potica najbolj okusna, če pehtrana ne zmešate v nadev, ampak ga potresete šele, ko je testo že namazano z nadevom.

Kako praznike preživeti bolj zdravo?

Če vam vseeno bolj diši orehova potica, boste zgago ublažili tako, da uporabite za nadev orehe, ki so malo starejši in dobro poparjeni, pomaga pa tudi, da potico zamrznete in šele odtaljeno pojeste. Še največ pa boste naredili zase, če se odločite za zmernost pri prehrani in obilico gibanja.

Tudi če pojeste kakšen košček potice več, ne sedite za mizo ali televizijo, ampak pojdite ven v naravo, izkoristite praznike za to, da boste telesno aktivni: sprehod, hitra hoja ali kaj podobnega.

Želodčne in prebavne težave zaradi preobilice slastnih dobrot lahko ublažite tudi s kamiličnim, janeževim in metinim čajem, pa tudi z ananasom in papajo.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587