Vizita.si
Poleg čaja iz šipka delamo tudi marmelado, liker in vino.

Recepti

Šipek - uporaben tudi v kuhinji

Bilka Baloh
01. 09. 2009 15.57
0

Šipek vsebuje veliko vitamina C krepi imunski sistem in izboljšuje odpornost. Poleg čaja iz šipka delamo tudi marmelado, liker in vino.

Poleg čaja iz šipka delamo tudi marmelado, liker in vino.
Poleg čaja iz šipka delamo tudi marmelado, liker in vino.FOTO: iStockphoto

Šipkova marmelada:

40 dag šipka,
7,4 dag sladkorja,
3-4 žlice limoninega soka,
košček cimetove skorjice.

Šipek preberemo in odstranimo peclje, vsak plod razrežemo na štiri dele in odstranimo seme. Dobro operemo. Šipek in vse sestavine z dodatkom malo vode kuhamo pri nizki temperaturi do mehkega. Nato vse skupaj pretlačimo skozi gosto sito, še enkrat na hitro prevremo, napolnimo pogrete kozarce in zapremo.

Šipkov liker:
60 dag šipkovih plodov,
50 dag sladkorja,
3 l dobrega tropinovca.

Zmehčane šipkove plodove zrežemo na manjše koščke ter jim primešamo sladkor in žganje. Kozarec zavežemo in pustimo stati 8 dni na toplem. Medtem večkrat premešamo. Nato precedimo in shranimo v dobro zamašenih steklenicah.

Šipkovo vino:
3 I šipkovih plodov,
4 l prekuhane In ohlajene vode,
2 kg sladkorja.

Zrezane šipkove plodove stresemo v stekleno ali lončeno posodo s široko odprtino. Sladkor raztopimo v vodi in ko je raztopina bistra, jo zlijemo na šipek, posodo prevežemo z laneno krpo in postavimo na toplo, da začne vreti. Ko tekočina ne vre več, jo precedimo. Vino shranimo v dobro zamašenih steklenicah v hladni kleti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587