Šipkova marmelada:
40 dag šipka,
7,4 dag sladkorja,
3-4 žlice limoninega soka,
košček cimetove skorjice.
Šipek preberemo in odstranimo peclje, vsak plod razrežemo na štiri dele in odstranimo seme. Dobro operemo. Šipek in vse sestavine z dodatkom malo vode kuhamo pri nizki temperaturi do mehkega. Nato vse skupaj pretlačimo skozi gosto sito, še enkrat na hitro prevremo, napolnimo pogrete kozarce in zapremo.
Šipkov liker:
60 dag šipkovih plodov,
50 dag sladkorja,
3 l dobrega tropinovca.
Zmehčane šipkove plodove zrežemo na manjše koščke ter jim primešamo sladkor in žganje. Kozarec zavežemo in pustimo stati 8 dni na toplem. Medtem večkrat premešamo. Nato precedimo in shranimo v dobro zamašenih steklenicah.
Šipkovo vino:
3 I šipkovih plodov,
4 l prekuhane In ohlajene vode,
2 kg sladkorja.
Zrezane šipkove plodove stresemo v stekleno ali lončeno posodo s široko odprtino. Sladkor raztopimo v vodi in ko je raztopina bistra, jo zlijemo na šipek, posodo prevežemo z laneno krpo in postavimo na toplo, da začne vreti. Ko tekočina ne vre več, jo precedimo. Vino shranimo v dobro zamašenih steklenicah v hladni kleti.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV