Vizita.si
Iz fig lahko privoščite slastno marmelado...

Recepti

Sladke in okusne fige

M.K.
02. 10. 2009 09.15
0

Fige lahko uživate surove, suhe, v sladici, veljajo pa tudi za priljubljeno gurmansko jed. Iz njih tako lahko pripravite posebno hladno omako s pršutom, se posladkate s figovimi kroglicami ali pa naredite marmelado iz fig.

Figova marmelada

Iz fig lahko privoščite slastno marmelado...
Iz fig lahko privoščite slastno marmelado... FOTO: iStockphoto

Za figovo marmelado boste potrebovali:
en kilogram svežih zrelih fig
70 dag želirnega sladkorja
malo nastrgane limonine lupinice
noževa konica cimeta ingverja
5 klinčkov

Priprava: fige operete in narežete na majhne kockice in jih pražite na majhnem ognju dokler se ne razpustijo. Lahko dolijete en deciliter vode. Dodaste želirni sladkor in začimbe in kuhate še približno 20 minut. Nalijete v kozarce, zaprete in zavijete v odejo. Ohlajate 24 ur.

Pršut z omako iz svežih fig in rukole

Potrebovali boste:
8 tankih rezin pršuta
4 orehe

Za omako iz svežih fig in rukole pa:
4 sočne fige
Eno pest mlade rukole
Košček limonine lupinice
Eno žlico limoninega soka
3 žlice olivnega olja
Sol
Črni poper v zrnju

...gurmansko jed iz pršuta.
...gurmansko jed iz pršuta.FOTO: iStockphoto

Priprava jedi: rukolo očistite, operete in dobro odcedite. Tudi fige očistite in jih po potrebi olupite. Z limonine lupinice odstranite belo kožico in jo drobno sesekljate.

Očiščene fige narežete na drobne kroglice. Orehe strete, jedrca očistite in grobo sesekljate. V skledi zmešajte odcejeno rukolo, nakockane fige, sesekljano limonino lupinico in limonin sok ter olivno olje. Začinite s soljo in sveže mletim črnim poprom in ponovno premešate.

Jed servirate tako, da s pršuta odstranite masten rob in rezine zložite na servirni krožnik. Pršut prelijete z omako in potresete s sesekljanimi orehi ter ponudite z dobrim domačim kruhom.

Figove kroglice

Iz njih pa lahko naredite tudi slastne slaščice.
Iz njih pa lahko naredite tudi slastne slaščice.FOTO: iStockphoto

Potrebujete:
En zavitek fig
10 orehov
20 dag albertovih keksov
En deciliter mleka
Eno žlico sladkorja
10 dag jedilne čokolade
Malo olja
Kokosovo moko

Priprava: fige omehčate v topli vodi in jim nato porežete vršičke. V tako pripravljeno figo potisnete po 2 orehovi jedrci. Albert kekse zmeljete, dodate mleko in sladkor. S to maso ovijete fige, da nastanejo kroglice. Te potopite v čokolado, ki jo predhodno z dodanim oljem stopite nad soparo. Nato kroglice povaljate v kokosovi moki. Ko se strdijo (za nekaj časa jih postavite v hladilnik), jih razrežete na četrtine.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650