Najbolj priljubljena sta predvsem bezgov sirup in čaj. Za sirup boste potrebovali približno tri litre prekuhane vode, tri kilograme sladkorja, štiri citronke in 30 vejic bezgovih cvetov. Sirup pripravite tako, da prekuhano vodo pustite, da se ohladi. V njo položite oprane bezgove cvetove, pokrijete in pustite namočene 24 ur. Naslednji dan vse skupaj dobro precedite (lahko si pomagate tudi z gazo) in v precejan sok vsujete sladkor in citronke ter mešate, dokler se sladkor in citronke ne raztopijo. Ko je dovolj raztopljeno sirup vlijete v steklenice.
Bezgov čaj pa pripravite iz posušenih bezgovih cvetov, ki jih prelijete s skodelico vrele vode in pustite stati pet do deset minut. Zmes za čaj iz bezgovih jagod so uporabljali predvsem nekoč. A če bi radi poskusili, to naredite po naslednjem postopku: nabrane zrele bezgove jagode potresite z malo sladkorja in jih pustite stati 24 ur. Nato jih na sokovniku skuhajte v sok. Dodajte še toliko sladkorja, da bo zmes postala gosta in lepljiva. Zmes po žličkah dodajate v čaj.
Poskusite lahko tudi šabeso iz bezga ali pa ocvrtovo bezgovo cvetje.
Šabesa iz bezga
Potrebujete:
- en kilogram sladkorja
- dve limoni, zrezani na kolobarje
- deset litrov vode
- deset cvetov bezga
- dva in pol decilitra vinskega kisa
Priprava
Vse sestavine premeša,te in pustite stati en do dva dni v posodi, najbolje plastični. Večkrat premešate. Nato precedite in nalijte v steklenice. Ko se začnejo pojavljati mehurčki, je šabesa dobra.
Ocvrto bezgovo cvetje
Potrebujete:
- štiri bezgove cvetove
- dva in pol decilitra mleka
- 50 gramov moke
- tri jajca
- eno žlico sladkorja
- dve žlici sladkorja v prahu
- dva ščepca mletega cimeta
- olje za cvrenje
Priprava
V kotličku gladko zžvrkljate mleko, moko, jajca in sladkor. Testo naj počiva vsaj 30 minut. Bezgove cvetove splaknete, otresete in temeljito posušite.
V posodi za cvrenje segrejete olje. Suhe bezgove cvetove sproti pomakajte v pripravljeno testo. Malo jih odcedite, potem pa spustite v vročo maščobo, v kateri jih zlato rumeno ocvrite. Položite jih na cedilo, da se odcedijo. Ocvrto bezgovo cvetje položite na servirni krožnik in potresite z mešanico sladkorja v prahu in cimeta. In posladkali se boste s hitro pripravljeno in aromatično sladico.
Pa dober tek!
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV