Vizita.si
Iz aromatičnega in zdravilnega bezga si lahko pripravite sirup ali šabeso. Vendar bodite pri uživanju zmerni, saj lahko povzroča določene zdravstvene težave. Nikakor pa ga ne smete uživati med nosečnostjo in dojenjem.

Recepti

Uživajte v aromatičnem bezgu!

M.K.
02. 06. 2009 17.37
1

Najprej smo odkrivali, kako zdrav je bezeg, pri katerih zdravstvenih težavah je najbolj učinkovit ter kdaj in kako ga lahko nabirate. Da boste bezeg lahko preizkusili tudi v praksi, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako si ga lahko pripravite.

Iz aromatičnega in zdravilnega bezga si lahko pripravite sirup ali šabeso. Vendar bodite pri uživanju zmerni, saj lahko povzroča določene zdravstvene težave. Nikakor pa ga ne smete uživati med nosečnostjo in dojenjem.
Iz aromatičnega in zdravilnega bezga si lahko pripravite sirup ali šabeso. Vendar bodite pri uživanju zmerni, saj lahko povzroča določene zdravstvene težave. Nikakor pa ga ne smete uživati med nosečnostjo in dojenjem.FOTO: iStockphoto

Najbolj priljubljena sta predvsem bezgov sirup in čaj.  Za sirup boste potrebovali približno tri litre prekuhane vode, tri kilograme sladkorja, štiri citronke in 30 vejic bezgovih cvetov. Sirup pripravite tako, da prekuhano vodo pustite, da se ohladi. V njo položite oprane bezgove cvetove, pokrijete in pustite namočene 24 ur. Naslednji dan vse skupaj dobro precedite (lahko si pomagate tudi z gazo) in v precejan sok vsujete sladkor in citronke ter mešate, dokler se sladkor in citronke ne raztopijo. Ko je dovolj raztopljeno sirup vlijete v steklenice.

Bezgov čaj pa pripravite iz posušenih bezgovih cvetov, ki jih prelijete s skodelico vrele vode in pustite stati pet do deset minut. Zmes za čaj iz bezgovih jagod so uporabljali predvsem nekoč. A če bi radi poskusili, to naredite po naslednjem postopku: nabrane zrele bezgove jagode potresite z malo sladkorja in jih pustite stati 24 ur. Nato jih na sokovniku skuhajte v sok. Dodajte še toliko sladkorja, da bo zmes postala gosta in lepljiva. Zmes po žličkah dodajate v čaj.

Poskusite lahko tudi šabeso iz bezga ali pa ocvrtovo bezgovo cvetje.

Šabesa iz bezga

Potrebujete:

- en kilogram sladkorja
- dve limoni, zrezani na kolobarje
- deset litrov vode
- deset cvetov bezga
- dva in pol decilitra vinskega kisa

Iz bezga lahko naredite tudi ocvrto bezgovo cvetje in si privoščite hitro pripravljeno in okusno sladico.
Iz bezga lahko naredite tudi ocvrto bezgovo cvetje in si privoščite hitro pripravljeno in okusno sladico.FOTO: iStockphoto

Priprava

Vse sestavine premeša,te in pustite stati en do dva dni v posodi, najbolje plastični. Večkrat premešate. Nato precedite in nalijte v steklenice. Ko se začnejo pojavljati mehurčki, je šabesa dobra.

Ocvrto bezgovo cvetje

Potrebujete:

- štiri bezgove cvetove
- dva in pol decilitra mleka
- 50 gramov moke
- tri jajca
- eno žlico sladkorja
- dve žlici sladkorja v prahu
- dva ščepca mletega cimeta
- olje za cvrenje

Priprava

V kotličku gladko zžvrkljate mleko, moko, jajca in sladkor. Testo naj počiva vsaj 30 minut. Bezgove cvetove splaknete, otresete in temeljito posušite.

V posodi za cvrenje segrejete olje. Suhe bezgove cvetove sproti pomakajte v pripravljeno testo. Malo jih odcedite, potem pa spustite v vročo maščobo, v kateri jih zlato rumeno ocvrite. Položite jih na cedilo, da se odcedijo. Ocvrto bezgovo cvetje položite na servirni krožnik in potresite z mešanico sladkorja v prahu in cimeta. In posladkali se boste s hitro pripravljeno in aromatično sladico.

Pa dober tek!
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650