Vizita.si
Med prvomajskimi prazniki bo Vasilij Žbogar preizkusil tudi desert s šparglji.

Recepti

Vasilij Žbogar si nabira moč z mamino špargljevo juho

K. B.
30. 04. 2009 18.19
0

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar ima poleg svoje velike ljubezni jadranja še eno ljubezen, in to so šparglji. Obožuje predvsem njihov poseben okus. Sam si najraje pripravi šparglje z jajci, moči po treningih pa najraje nabira z mamino špargljevo juho.

Med prvomajskimi prazniki bo Vasilij Žbogar preizkusil tudi desert s šparglji.
Med prvomajskimi prazniki bo Vasilij Žbogar preizkusil tudi desert s šparglji.FOTO: Damjan Žibert
Kljub temu, da je Vasilij Primorec, špargljev ne nabira sam, raje jih kupi na tržnici. Eden od razlogov je tudi ta, da ravno v sezoni špargljev večino svojega časa posveti napornemu treningu. „Za dobre uspehe je potrebno žrtvovati veliko časa in se odpovedati številnim dejavnostim, zato se mi še ni uspelo udeležiti tradicionalne Špargljiade."

Vasilij Žbogar obožuje mamino špargljevo juho.
Vasilij Žbogar obožuje mamino špargljevo juho. FOTO: Damjan Žibert
Najljubši recept Vasilija Žbogarja

Potrebujete:
1,5 kg zelenih špargljev,
sol,
ščep sladkorja,
noževo konica belega popra,
1 žlico jedilnega škroba,
100 g kisle smetane,
2 žlici drobno narezanega kopra,
¼ l zelenjavne juhe

Najprej odrežite približno pet cm dolge vršičke špargljev, preostale šparglje pa zrežite na majhne koščke, jih dajte s soljo in sladkorjem v lonec, prilijte vodo, a le toliko, da so šparglji pokriti in jih 15 minut pokrite kuhajte.

Zelenjavno juho zavrite, vanjo dajte špargljeve vršičke in jih osem minut pokrite kuhajte. Koščke špargljev z vodo, v kateri so se kuhali, sesekljajte v mešalniku v kašo. Špargljeve vršičke odcedite, zelenjavno juho pa prilijte špargljevi kaši. Juho po potrebi solite in poprajte. Jedilni škrob zmešajte z malo mrzle vode in z njim zgostite juho ter jo oplemenitite s kislo smetano. Špargljeve vršičke dajte v juho in vse skupaj še enkrat hitro segrejete. Preden juho ponudite, jo potresete z narezanim koprom.

Za vas smo pripravili še nekaj receptov, ki jih lahko preizkusite med prvomajskimi prazniki:

Privoščite si šparglje s krompirjem.
Privoščite si šparglje s krompirjem.FOTO: Reuters

Zapečeni rezanci s šparglji

Potrebujete:
600 g špargljev,
500 g širokih rezancev,
200 g kuhanega pršuta,
pest naribanega parmezana,
olivno olje,
bešamel

Narezane šparglje za nekaj minut potopite v slan krop. Odcejene koščke špargljev in na kocke narezan pršut podušite na olju. Skuhajte rezance, jih odcedite, zmešajte s šparglji in pršutom ter dodajte še pest parmezana. Vse skupaj stresete v pekač, prelijete z bešamelom, potresete s parmezanom in pečete 20 minut.

Šparglji v solati

Med prvomajskimi prazniki si privoščite šparglje v solati.
Med prvomajskimi prazniki si privoščite šparglje v solati.FOTO: Reuters

Potrebujete:
1 kg zelenih špargljev,
sol,
sladkor,
jabolčni kis,
ekstra deviško olivno olje

Očiščene cele šparglje, srednje debeline, kuhajte približno 3–5 minute v pet dcl osoljene in rahlo sladkane vode. Potem jih odlijete in ohladite. Hladne narežete na 2–3 cm dolge koščke. Rahlo posolite, dodate dober domač jabolčni kis in olivno olje. Po želji dodate peteršilj in/ali kakšno drugo začimbo. Vse skupaj premešajte.

 

Pita s šparglji

Potrebujete:
200 g moke,
100 g masla ali margarine,
400 g špargljev,
100 g kuhane šunke,
4 jajca,
2 dl kisle smetane,
2 žlici naribanega sira,
sol,
poper.

Zamesite testo iz moke, masla, ščepca soli in približno ½ dcl hladne vode ter ga dajte v hladilnik. Šparglje skuhajte in odcedite. S testom obložite okrogel model in po dnu razporedite narezano šunko. Stepite jajca s smetano, dodajte nariban sir in poper, če je masa preredka, dodajte še malo jedilnega škroba in mleka. Zlijte v model čez šunko in na vrhu razporedite šparglje. Pecite 25 do 35 minut pri 225 stopinjah Celzija.

Pa dober tek!

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662