Vizita.si
Predelano je meso, ki je mleto, dimljeno, soljeno oziroma kakor koli spremenjeno.

Rožnati oktober

To živilo poveča tveganje za raka dojk

L. E.
10. 10. 2018 13.49
2

Predelano meso poveča tveganje za pojav raka dojk, je pokazala študija univerze Harvard. Ne poveča pa tveganja za to diagnozo rdeče meso, ki ni predelano, so še odkrili ameriški raziskovalci, ki priporočajo, da se predelanemu mesu, kot so denimo hrenovke, raje odrečete.

Predelano je meso, ki je mleto, dimljeno, soljeno oziroma kakor koli spremenjeno.
Predelano je meso, ki je mleto, dimljeno, soljeno oziroma kakor koli spremenjeno.FOTO: Thinkstock
Predelano meso so študije že prej povezale s pojavom raka, in sicer na trebušni slinavki, prostati in črevesju. Sedaj pa je študija univerze Harvard predelano meso povezala tudi s tumorji, ki nastanejo v dojkah.
Ženske, ki imajo v svoji prehrani največ predelanega mesa, so imele devet odstotkov več možnosti, da razvijejo to bolezen.
Predelanemu mesu se raje povsem odrecite.
Predelanemu mesu se raje povsem odrecite. FOTO: Thinkstock

Ameriški raziskovalci so to sicer ugotovili tako, da so analizirali podatke 28 do sedaj opravljenih študij.

Niso pa ugotovili, da bi imele povečano tveganje ženske, ki uživajo nepredelano rdeče meso, kot je govedina, jagnjetina, svinjina, ovčetina, tudi kozje meso.

Svetovni sklad za raziskovanje raka (World Cancer Research Fund) sicer svetuje, da rdeče meso raje povsem izključimo iz jedilnika. Vsekakor je očitno dobro izključiti predelano meso. Rdeče meso pa je dobro omejiti.

Tako nam je v tem članku razložila prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš:

“Po prehranski vrednosti ima rdeče meso neprimerljivo bolj bogato sestavo. Ima več vitaminov, mineralov, sploh recimo železa in cinka. Ker pa se pogosto uživanje rdečega mesa povezuje s povečanim tveganjem za rakava obolenja in srčno-žilne bolezni, velja splošno priporočilo, da je bolje, da jemo belo meso."

Tako se je dobro držati nasveta, da, če jeste meso vsak dan, res raje jeste belo meso in ribe. Če pa jeste meso redko (kar je recimo enkrat na teden), je bolje, da takrat zaradi bogatejše vsebnosti hranil posežete po rdečem mesu. "Sicer pa se rdeče meso tako na splošno odsvetuje tudi, ker je večina predelanih mesnin iz rdečega mesa, te pa se še v veliko večji meri kot nepredelano rdeče meso povezujejo s povečanim tveganjem za nekatere oblike raka in srčno-žilne bolezni."

Morda na prvi pogled za devet odstotkov večje tveganje tudi ne deluje zelo povečano. A raziskovalci odgovarjajo, da to ni res in da je vsako povečano tveganje pomembno.

Že devet odstotkov povečano tveganje nikakor ni zanemarljivo, opozarjajo strokovnjaki, naj ne podcenjujemo številke, ki morda na prvi pogled ne deluje velika.
Že devet odstotkov povečano tveganje nikakor ni zanemarljivo, opozarjajo strokovnjaki, naj ne podcenjujemo številke, ki morda na prvi pogled ne deluje velika.FOTO: Thinkstock

Kaj pa je sploh predelano meso? Vso meso, ki mu je dodana sol, je denimo dimljeno, mleto … torej, kakor koli obdelano, spremenjeno.

Raziskava je bila sicer objavljena v zborniku International Journal of Cancer (mednarodni zbornik o raku). V vseh prejšnjih študijah, ki jih je analizirala, je sodelovalo 1.133.110 žensk. Med njimi jih je 37.070 dobilo raka dojk.

Preberite si tudi zgodbo Tanje iz Ljubljane, ki je prebolela raka dojk.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587