Je impetigo nevarna bolezen?
BOLEZNI OD A DO Ž

Je impetigo nevarna bolezen?

13.09.2019, 10:06
0

Impetigo je gnojna okužba vrhnjega sloja kože, ki jo povzročajo stafilokoki in/ali streptokoki. Lahko se pojavi na predhodno zdravi koži, predvsem pa se lahko pojavi na mestih manjše poškodbe kože, pika žuželke ali drugih kožnih boleznih, kot je naprimer ekcem.

Impetigo oziroma krastavost je površinsko vnetje kože. Okužbo lahko prepoznate po drobnih mehurčkih z bistro ali belkasto vsebino  in krastah na koži, ki se lahko razširijo na različne dele telesa. Ranice, ki nastanejo po razpoku teh mehurčkov, so prekrite z zlatorumeno krasto. Omenjena oblika nastane takrat, ko je bakterija sposobna proizvesti toksin, ki razsloji povrhnjico. Na impetigo lahko posumimo tudi, če se spremembam na koži pridružijo še občasno povečane bezgavke, ni pa nujno, da nas bo spremljala tudi povišana telesna temperatura.

Potrebno je tudi odstranjevanje krast in umivanje z antiseptičnim milom.
Potrebno je tudi odstranjevanje krast in umivanje z antiseptičnim milom./ FOTO: Dreamstime

Ali je impetigo nalezljiva kožna bolezen?

Impetigo je zelo nalezljiva okužba, prenaša pa s preko neposrednega stika ali okuženih predmetov. Bakterije najprej poselijo kožo, nato vstopijo skozi drobne razpoke ali ranice na površini kože. Na mestu vstopa se razvije gnojna okužba kože, ki je značilna za impetigo. Je predvsem bolezen otrok in je najpogostejša okužba kože pri otrocih v predšolskem obdobju. Redko se pojavi pri otrocih, mlajših od dveh let, lahko pa se pojavi tudi pri odraslih.

Po podatkih NIJZ, kužnost upade po približno 24 urah po začetku sistemskega antibiotičnega zdravljenja. Če impetiga ne zdravimo z antibiotiki, se kužnost lahko podaljša na 10-21 dni. Prisotnost  nezdravljenih, gnojnih sprememb pa kužnost podaljša celo na tedne ali mesece.

Za impetigom ali krastavostjo lahko zbolimo vse leto, pogosteje pa se pojavlja v toplih in vlažnih delih leta, čeprav tudi v hladnejšem delu leta bolezen ni redka.

Redek, vendar možen zaplet impetiga je vnetje ledvičnih telesc. Pojavi se en do dva tedna po impetigu in se kaže z oteklinami, povišanim krvnim tlakom, povišano telesno temperaturo in krvavim urinom. Ne gre za vnetje, ki bi ga povzročale bakterije, ampak vnetje povzročijo imunski kompleksi. Enako vnetje lahko nastane tudi po angini.

Preventivno lahko kožno bolezen preprečite s pranjem perila in posteljnine pri visokih temperaturah .
Preventivno lahko kožno bolezen preprečite s pranjem perila in posteljnine pri visokih temperaturah ./ FOTO: Dreamstime

Kako zdraviti impetigo?

Navodila na NIJZ velevajo, da lahko nezapleten impetigo zdravimo tako, da čistimo spremembe na koži in odstranjujemo kraste z uporabo obkladkov s fiziološko raztopino. Pri nezapletenemu impetigu lahko uporabimo še antibiotično mazilo. Antibiotično mazilo se na spremenjene dele kože nanese 3-krat dnevno, 7 dni.

Pri bolnikih, pri katerih se je impetigo zelo razširil ali je prišlo do zapleta, pa je potrebno zdravljenje z antibiotiki v obliki tablet. Antibiotično zdravljenje je pomembno, da se prepreči možni kasnejši zaplet (vnetje ledvičnih čašic) in da preprečimo širjenje v ožjih skupnostih (vrtci, šole, družine). Potrebno je tudi odstranjevanje krast in umivanje z antiseptičnim milom. Prebolena okužba ne zagotavlja trajne imunosti.

Preventivno lahko kožno bolezen preprečite s higieno rok, pranjem perila in posteljnine pri visokih temperaturah ter umivanjem otroških igrač z vodo in detergentom. Preprečevanje širjenja bakterij, ki povzročajo impetigo, torej temelji na skrbni osebni higieni.

NOVICE
Zaskrbljena mama: Kaj če bi otrokove matične ...
ŠPORT
Liverpool z boljšo igro v drugem polčasu do točke ...
POP IN
Zmaga šla v roke "aerosmithu" Maticu Supovcu
TV ODDAJE
Zmaga šla v roke "aerosmithu" Maticu Supovcu
VIZITA.SI
3 smrtni primeri zaradi napačne uporabe
OKUSNO.JE
Izvrstno pecivo, ki zadovolji vse okuse
ZADOVOLJNA.SI
Slovenka, o kateri te dni govori vsa Hrvaška
MOSKISVET.COM
Vroča golfistka žogice udarjala brez nedrčka
BIBALEZE.SI
Stara je bila tri tedne, ko je končala v ...
CEKIN.SI
Luigi: To je priložnost, da uspeš!
DOMINVRT.SI
Tihi ubijalec v domu
MOSKISVET.COM
Kako najbolje pripraviti jeklenega konjička na ...