Kaj skrivajo tresoče roke?
BOLEZNI

Kaj skrivajo tresoče roke?

02.08.2019, 12:04
1

Zakaj se pojavi tresavica rok? Pogosto gre lahko le za kronično utrujenost in stres, pretirano telesno dejavnost, kakšno skodelico kave preveč, neprespanost, nenaden padec sladkorja v krvi ali izpostavljenost nizkim temperaturam. Kdaj pa tresenje rok postane zaskrbljujoče?

Tresenje rok se lahko pojavi tudi v bolezenski obliki. Kadar je tako, govorimo o hitrem, ritmičnem tresenju mišic, udov in drugih delov telesa. Tresenje oz. tremor, je predvsem opazno na določenih delih telesa: rokah, glavi,ki se premika s strani na stran (odkimavanje), ustnicah in jeziku ter celo obrveh. Najbolj izrazito je v napetem položaju, če npr. roke iztegnemo. Do majhne stopnje se tremor pojavlja pri vsakemu od nas, a lahko postane izrazit ob občutku strahu, nemira ali izčrpanosti. Esencialni tremor ima okrog 15 odstotkov starejših od 65 let. Bolnikom lahko predstavlja velike težave in vsakdanje izzive. Ne morejo namreč opravljati natančnejših opravil, težje rišejo, tipkajo, pijejo, se hranijo, zapenjajo gumbe in podobno.

Zakaj se nam tresejo roke?

Kot smo že navedli, je lahko tresenje rok posledica različnih dejavnikov, kot so stres, utrujenost, odvisnost od alkohola, prekomerno uživanje kofeina. Tresenje rok je lahko normalna posledica, če se pojavlja po telovadbi ali poškodbi, lahko pa ga tudi povzročajo zdravila, ki jih uživate. Težave se navadno začnejo v odrasli dobi in se lahko postopoma poslabšajo s starostjo.

V primeru, da zdravnik odkrije, da je tresenje rok posledica bolezni, bo predpisal ustrezna zdravila.
V primeru, da zdravnik odkrije, da je tresenje rok posledica bolezni, bo predpisal ustrezna zdravila./ FOTO: Dreamstime

Kdaj je potrebno zdravljenje?

Blag tremor načeloma ne potrebuje zdravljenja, saj zgodnje zdravljenje ne ustavi ali upočasni napredovanja težav. O zdravljenju je smiselno razmisliti, ko tremor vpliva na vaše vsakodnevne aktivnosti oziroma vam povzroča pomembne težave.

S čim zdravimo tresavico?

Zdravljenje je odvisno od vzroka tresavice. V primeru, da zdravnik odkrije, da je tresenje rok posledica bolezni, bo predpisal ustrezna zdravila, za lajšanje simptomov. Če pa bo presodil, da je potrebno specialistično zdravljenje, bo ustrezno ukrepal. Zdravila, ki bi tremor v popolnosti pozdravilo, namreč ni. Obstajajo pa razna učinkovita zdravila, ki lahko zmanjšajo tremor. Mednje spadajo nekatera zdravila za zdravljenje bolezni srca in povišanega krvnega tlaka, zdravila za zdravljenje epileptičnih napadov, pomirjevala benzodiazepinskega tipa ter nekatera zdravila za zdravljenje depresivnih stanj. Esencialni tremor poskušajo včasih odpraviti ali vsaj omiliti celo s kirurškimi posegi ali injiciranjem botulin toksina. Bolniki si lahko pomagajo z uporabo obteženih skodelic, posode in nošenjem malih zapestnih uteži. Nekaterim pa dobro pomagajo zdravila. Učinka zdravil se sicer ne da napovedati, saj nekaterim bolnikom bolje pomagajo ena, drugim druga. Priporočljivo je zmanjšanje uživanja kofeina in drugih stimulansov ter nekaterih zdravil, ki lahko ojačajo tremor.

 

NOVICE
Kaj je v dokumentih Fursa? Sporni terjatvi, ki ...
ŠPORT
Stefano Rendina z jasnim ciljem: V naslednji ...
POP IN
Lepa Brena o 27 letih zakona in obdobju, ko so ji ...
TV ODDAJE
Ali bosta dvojčka našla dragoceno vstopnico za ...
VIZITA.SI
To je četrta najpogostejša oblika raka med ...
OKUSNO.JE
Jesenski sadež, ki mu pravijo tudi hrana bogov
ZADOVOLJNA.SI
Znani Slovenec po 5 letih dahnil usodni 'da'
MOSKISVET.COM
Ganljiv poklon Gine Marie Schumacher očetu
BIBALEZE.SI
V našem vrtcu so se pojavile podančice
CEKIN.SI
Preverili finančno stanje hrvaške predsednice
DOMINVRT.SI
8 trikov z aluminijasto folijo, ki vas bodo ...
CEKIN.SI
Kako ukrepati, če ste se poškodovali pri delu?