V sebi lahko nosite parazita, a se tega sploh ne zavedate
BOLEZNI

V sebi lahko nosite parazita, a se tega sploh ne zavedate

S.B.
19.09.2019, 13:57
0

Zajedavci ali s tujko paraziti so organizmi, ki preživijo na način, da živijo znotraj drugega, navadno veliko večjega organizma, ki ga imenujemo gostitelj. Ko se znajdemo v vlogi gostitelja, lahko zajedalci postanejo za nas nevarni. To nam namreč lahko povzroči hude zdravstvene težave, lahko pa so simptomi tudi tako blagi, da se sploh ne zavedamo, da nosimo v sebi parazita.

Paraziti so majcena, očem nevidna ali pa celo nekaj metrov dolga bitja. Med prve tako uvrščamo na primer giardijo in kriptosporidija, med druge pa na primer gliste, podančice in trakulje. Tudi bakterije in virusi so lahko paraziti, na primer v primeru bakterijskega neravnovesja, pri katerem slabe bakterije prerastejo dobre bakterije (probiotike).

Ne glede na velikost se znajo paraziti prav lepo potuhniti v našem telesu. Če tega ne bi zmogli, bi jih hitro opazili in poskrbeli, da se jih znebimo. Njihova naloga je namreč, da čim manj opazno živijo v drugem živem bitju in to seveda na njegov račun. Tako se hranijo s hrano, ki jo zaužijemo, srkajo našo kri in načenjajo različna tkiva. Skriti lahko v nas živijo tudi do 15 ali več let.

V Sloveniji imamo z zajedavci vse manj težav, saj je osrednji pogoj za to, da se ti razvijejo, slaba higiena. Nekatere vrste, kjer so običajno vmesni člen v življenjskem krogu zajedavca domače živali ali meso, pa kljub temu povzročajo kar precej preglavic.

Kako se ubraniti nevarnih klopov?
PREBERI ŠE
Kako se ubraniti nevarnih klopov?

Diagnozo lahko zdravniki običajno postavijo po natančnem laboratorijskem pregledu krvi, urina, blata ali vzorcev tekočine okuženega organa.
Diagnozo lahko zdravniki običajno postavijo po natančnem laboratorijskem pregledu krvi, urina, blata ali vzorcev tekočine okuženega organa./ FOTO: Dreamstime

Ločimo dve glavni vrsti zajedavcev in sicer enocelične ter gliste in trakulje. Okužimo pa se lahko na več načinov:

- z uživanjem kontaminirane hrane (npr. goveja in svinjska trakulja v mesu, ki ni bil ustrezno toplotno obdelan),
- z umazanimi rokami,
- preko kože in dihalnih poti,
- s piki žuželk,
- s spolnimi odnosi,
- iz okolja (npr. uši pri otrocih, klopi med sprehodom po naravi …).

Če zajedavec vstopi v telo skozi usta, navadno ostane v črevesju, lahko pa skozi črevesno steno prehaja tudi v druge organe in tudi njih okuži. Skozi kožo pa paraziti običajno vstopajo na podplatih, ko ljudje hodijo po zemlji, kjer so okuženi iztrebki, lahko pa do okužbe pride tudi v vodi.

Glede na to, kako dolgo zajedajo gostitelja, jih delimo na začasne (muhe, komarji, klopi, stenice) in stalne (npr. gliste, uši, itd.). Glede na mesto naselitve pa jih delimo na notranje in zunanje zajedavce.

Kje na enem mestu opravitipreiskave za izključitev okužbe s paraziti, glivicami
PREBERI ŠE
Kje na enem mestu opravitipreiskave za izključitev okužbe s paraziti, glivicami

Znaki, da so vaše telo zajeli paraziti:

- temni kolobarji okrog oči,
- vrtanje po nosu,
- živčnost,
- nemirno premetavanje med spanjem,
- nestrpnost,
- bledica,
- srbenje ob zadnjiku,
- utrujenost,
- slabovoljnost
- neustavljiva želja po mastni in sladki hrani
- hlepenje po alkoholu, kruhu, sadju in drugi hrani z veliko OH
- ponavljajoče se bakterijske ali virusne okužbe
- krvaveče dlesni
- pretirana občutljivost na dim, kemikalije, dišave, itd.
- spolna disfunkcija pri moških / menstrualne težave pri ženskah

Ob okužbah s paraziti je lahko med simptomi tudi neustavljiva želja po hitri prehrani.
Ob okužbah s paraziti je lahko med simptomi tudi neustavljiva želja po hitri prehrani./ FOTO: Dreamstime

Zdravljenje okužbe s paraziti

Diagnozo lahko zdravniki običajno postavijo po natančnem laboratorijskem pregledu krvi, urina, blata ali vzorcev tekočine okuženega organa, lahko pa je potreben tudi pregled tekočine iz dvanajstnika. Vzorci blata so včasih negativni, kljub temu, da parazite imamo. Zato je treba ponoviti test, saj paraziti niso v vsakem kupčku blata. Na ta način lahko najdemo jajčeca parazitov, ki se nahajajo v črevesju.

Okužbe s paraziti uspešno odkrije in zdravi tudi bioresonanca

Za zdravljenje parazitov je na voljo le nekaj zdravil. Za gliste in trakulje običajno zdravniki predpišejo določena zdravila, pri enoceličnih parazitih pa je izbira zdravila odvisna od vrste zajedavca. Marsikatere vrste zajedavcev ob šibkih simptomih sploh ne zdravijo z zdravili, ampak počakajo, da se sami izločijo iz telesa.

Možnost za okužbo bo bistveno manjša, če si bomo redno umivali roke, še posebej po stiku z zemljo, umazanijo in živalmi. Živila, ki predstavljajo morebiten vir okužbe (meso, jajca ) segrevamo do primerne temperature. S probiotiki in prebiotiki skrbimo za zdravo črevesno floro, v kateri se paraziti ne želijo naseliti.

Najpogostejši paraziti, ki vas lahko 'pojedo'
PREBERI ŠE
Najpogostejši paraziti, ki vas lahko 'pojedo'

Uživamo čim manj sladkorja, ki je najljubša hrana parazitov. Pri presnovi sladkorjev (in OH) se v črevesju porablja kisik, paraziti pa zelo radi živijo v anaerobnem okolju (brez kisika).

Zelo učinkovit je tudi rizol (mešanica eteričnih olj s kisikom), ki ščiti črevesno sluznico in uničuje parazite. Kuro z rizolom priporočamo tudi po prihodu iz tujine, še posebej z eksotičnih destinacij.

Opozorilo:Parazitov ne odpravljamo med nosečnostjo in dojenjem, saj se med odstranjevanjem sprošča povečana količina strupov, ki bi utegnila škoditi otroku.