Nove informacije o stanju Michaela Schumacherja
ŽIVLJENJSKE ZGODBE

Nove informacije o stanju Michaela Schumacherja

10.09.2019, 13:32
0

Nekdanjega svetovnega prvaka Formule 1 Michaela Schumacherja so sprejeli v bolnišnici v Parizu, kjer so mu skoraj šest let po nesreči pomagali z zdravljenjem s pomočjo matičnih celic, poroča francoski časopis Le Parisien.

Sedemkratnega svetovnega pravka, ki je januarja letos dopolnil 50 let, v javnosti nismo videli vse od njegove usodne nesreče med smučanjem v francoskih Alpah. Nesreča se je zgodila leta 2013, vse odtlej pa njegovo pravo stanje ostaja zavito v tančico skrivnosti. Vsake toliko časa o njegovem stanju v javnost pride kakšna informacija in kot kaže, se je francoski časopis Le Parisien, dokopal do nove informacije. Kot poročajo, so Nemca pred kratkim odpeljali v bolnišnico Pompidou v Parizu, kjer ga s pomočjo matičnih celic zdravi francoski kirurg Philippe Menasche, specialist za srce.  69-letni zdravnik je v svetu najbolje poznan po tem, da je leta 2014 opravil prvo presaditev embrionalnih celic na pacientu s srčnim popuščanjem.

V časopisu Le Parisien so zapisali: ''V ponedeljek ob 15.40 uri so ga na nosilih pripeljali v prvo nadstropje evropske bolnišnice Georges Pompidou.'' Zapisali so, da je bil Schumacher pokrit z modrim pokrivalom, ki je popolnoma prekrivalo njegovo telo in obraz in da so ga odpeljali na enoto za kardiovaskularno kirurgijo. Dodali so, da bo njegovo zdravljenje vodil profesor Menasche.

Po njihovih podatkih, naj bi se njegovo zdravljenje pričelo v torek zjutraj, Schumacher pa naj bi se domov vrnil že v sredo. Profesor Manasche je za medije dejal, da zaradi zaupnosti informacij ne more razkriti nikakršne podrobnosti o Schumacherjevem zdravljenju. Po podatkih drugih virov, je Michael Schumacher to bolnišnico v začetku letošnjega leta obiskal vsaj dvakrat. V obeh primerih je v bolnišnico iz Švice prispel s helikopterjem. Schumacherjeva predstavnica za javnost Sabine Kehmni želela komentirati njegovega stanja.

Kdo je kirurg, ki zdravi Michaela Schumacherja z matičnimi celicami?

Dr. Philippe Menasche je svetovno znani kirurg, ki je poznan predvsem po svojem inovativnem zdravljenju z matičnimi celicami. Dr. Menasche je kardiotorakalni kirurg, ki s svojo ekipo zdravnikov že dolgo uporablja matične celice za zdravljenje poškodb srca. Matične celice še niso diferencirane, kar pomeni, da se še vedno lahko razvijejo v različne vrste celic in tkiv v človeškem telesu.

Raziskave matičnih celic so vzbudile tako navdušenje, saj bi z njimi lahko popravili ali nadomestili poškodovane dele telesa in hkrati številne polemike, saj večino matičnih celic odvzamejo iz zarodkov.

Dr. Menasche in njegova ekipa strokovnjakov pri zdravljenju bolezni srca in poškodb srca uporablja različne terapije, ki vključujejo uporabo matičnih celic. Najprej so se osredotočili na vrsto matičnih celic, ki so imenovane skeletni mioblasti. Te matične celice niso tako vsestranske kot embrionalne matične celice, vendar jih lahko odvzamejo iz skeletnih mišic samih pacientov. Znanstveniki so prvič pričeli eksperimentirati s presaditvijo teh celic v srce leta 1995. Upali so, da bodo na ta način pomagali bolnikom s srčnimi boleznimi, srčnim popuščanjem, in sicer z rastjo novega močnejšega tkiva. Študija dr. Menascheja iz leta 2008 je bila ena najbolj cenjenih kliničnih preizkušanj te metode, vendar na koncu postopek ni izboljšal delovanja srca pri bolnikih.

Odtlej je prešel na novo tehniko. Sedaj s pomočjo bioinžiniringa in človeških embrionalnih matičnih celic skuša ustvarjati novo srčno tkivo. Leta 2018 je objavil študijo, ki je pokazala, da te celice lahko varno presadijo bolnikom z odpovedjo levega prekata. Skupina strokovnjakov tako želi s svojo novo tehniko zdraviti bolnike s srčnim popuščanjem v zadnji fazi, za katere tradicionalna zdravljenja niso več uspešna. Kljub vsemu trenutno ni znano, v kateri fazi so njihova zadnja testiranja inovativnega zdravljenja.

NOVICE
Sirena v Dravogradu opozorila na nevarnost poplav
ŠPORT
Uradno: Honda združila brata Marquez 'pod eno ...
POP IN
Film Joker podrl nov rekord
TV ODDAJE
Rene ves iz sebe: To je prizadeto!
VIZITA.SI
Magnezij lahko pomaga pri teh šestih težavah
DOMINVRT.SI
Ne mečite jih stran!
ZADOVOLJNA.SI
Princ William razkril, v čem uživa Kate Middleton
MOSKISVET.COM
Je ta dron recept za izogibanje zakonu?
BIBALEZE.SI
V petek rojena dvojčka
CEKIN.SI
Hrvaški zvezdnici priskočili na pomoč: zbirajo za ...
OKUSNO.JE
Hrana, ki dobro vpliva na razpoloženje
DOMINVRT.SI
Izvrstne ideje za izkoristek prostora