Vizita.si
Zdrava hrana

Zdravje

Pravilna hrana izboljša spomin

Nadja Jurca
10. 08. 2009 12.30
0

Čeprav velja, da naj bi se spomin z leti slabšal, obstaja mnogo načinov, da ta proces zaustavite! Najprej spremenite svojo prehrano!

S pravilno prehrano si lahko izboljšate spomin.
S pravilno prehrano si lahko izboljšate spomin.FOTO: iStockphoto
Jejte več rib

Omega 3 maščobe zmanjšujejo možnost vnetja možganskih celic, ki povzroča upad spomina. Mastne ribe, kot recimo sardine in losos, ki so odličen vir omega 3 maščob, torej pomagajo krepiti spomin. Priporočljivo je, da ribe zaužijete vsaj 3-krat tedensko, spomin pa se vam bo krepil že, če pojeste vsaj en obrok.

Temna zelenjava

Pojejte vsaj skodelico temne listnate zelenjave na dan! Lahko jo skuhate ali poparite, pazite le, da je ne prekuhate in iz nje izločite vseh vitaminov in drugih hranilnih snovi. Med radičem in solato se na primer raje odločite za prvega. Zapomnite si: temnejša kot je zelenjava, bolje je za vaše zdravje!

Izjemno pozitivno na spomin deluje tudi špinača, poleg tega pomaga tudi pri Alzhaimerjevi bolezni.
Izjemno pozitivno na spomin deluje tudi špinača, poleg tega pomaga tudi pri Alzhaimerjevi bolezni. FOTO: Reuters

Špinača

Študija je pokazala, da izjemno pozitivno na spomin deluje tudi špinača. Podganam, ki so jo jedle, ta ni le preprečila izgube spomina – nasprotno, spomin se jim je celo izboljšal. Razlog najverjetneje tiči v visoki koncentraciji folne kisline, ki dokazano pomaga krepiti spomin pri Alzheimerjevi bolezni. S polovico skodelice špinače v svoje telo vnesete kar dve tretjini potrebne dnevne količine folne kisline.

Čebula

Izjemno zdrava je tudi čebula. Z visoko vsebnostjo fisetina, naravnega flavonoida, ki deluje protirakotvorno, prispeva k izboljšanju dolgoročnega spomina. Rdeča čebula je še bolj priporočljiva od bele in rumene.

Jagodičevje

Borovnice in jagode vsebujejo fisetin, ki stimulira dolgoročni spomin, in druge snovi, ki organizem varujejo pred drugimi, s staranjem povezanimi boleznimi, ne primer sladkorno boleznijo, boleznimi srca in rakom.

Poleg jagodičevja, čebule in zelene zelenjave so za krepitev spomina priporočljivi še paradižniki, pomaranče, jabolka, breskve in kiviji.

Za večjo koncentracijo lahko popijete tudi skodelico kave, vendar pa bodite previdni, če imate povišan holesterol, težave s pritiskom oziroma kakšen drugi razlog, zaradi katerega uživanje kave za vas ni priporočljivo. Prav tako vam odsvetujemo kajenje, nekadilci imajo namreč dokazano boljši spomin od kadilcev!
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587