A z rednimi treningi kljub vsemu za svojo postavo skrbi skozi vse leto. Poleg zdrave prehrane si pri ohranjanju postave pomaga še s prehranskimi dodatki. Po treningu vedno spije beljakovinski napitek. ''Predvsem opažam, da odkar sem vključila te dodatke, nisem nič bolna. Ker sem imela prej velike probleme s kroničnimi anginami - tudi po šestkrat na leto. Odkar sem se odločila za beljakovine po treningu, za glutamin med samim treningom in za BCAA in omega-3 maščobne kisline, enostavno še nikoli nisem imela angine. To je sedaj že slabo leto.''
Beljakovine so hrana za mišice
Ne le to, mišice po treningu potrebujejo hrano. Zato beljakovine v prahu redno uživa tudi Denis Porčič - Chorchyp: ''Uživam jih zaradi regeneracije. Večina ljudi misli, da zaradi mišične mase, ampak po napornigh treningih, če ni beljakovinskih dodatkov, mišica ne pride več v prvotno stanje.'' Podobno razloži tudi ortoped Mitja Mächtig, dr. med.: ''Beljakovine so pomembne, ker so osnovni gradniki naših mišičnih celic in s tem, ko vnesemo beljakovine v telo, poskrbimo za regeneracijo telesa in za regeneracijo naših mišic. To je še posebej pomembno po treningu, predvsem pri ljudeh, ki se intenzivno ukvarjajo s športom.''
S prehrano bi morali v telo dnevno vnesti okoli 20-25 odstotkov beljakovin oziroma proteinov, 45-55 odstotkov ogljikovih hidratov in 25-30 odstotkov zdravih maščob. Če z dnevnimi obroki zaužijemo premalo beljakovin, jih lahko dodamo s prehranskimi dodatki. A to ne pomeni, da so nadomestilo za običajno hrano. ''To ne pomeni, da bi samo pil prehranske dodatke in samo beljakovine in ne bi nič drugega jedel. Sam jem 5 do 6 obrokov na dan, poleg tega pa vnašam še beljakovine,'' pove Denis Porčič - Chorchyp.
A pomembno je, da izbiramo beljakovine iz kvalitetnih virov, kot so pusto meso, jajca, skuta, grški jogurt, ribe in podobno.
Če se odločite za beljakovine v prahu, pa izberite sirotkine, pravi ortoped Mitja Mächtig, dr. med.: ''To so beljakovine živalskega izvora, ki se proizvajajo iz mleka. So definitivno bolj zdrave in boljše kot rastlinske beljakovine. Notri imajo vse esencialne aminokisline, ki jih potrebujemo - vseh 8. Pa tudi antioksidante. Tako da so sirotkine beljakovine zagotovo najbolj kakovostne.''
Beljakovine ali proteini v prahu se uporabljajo tudi v medicini, še doda: ''Pri na primer rakavih bolnikih, ko so na koncu svoje bolezni in izgubijo vso mišično maso in takrat imamo določene beljakovinske pripravke, s katerimi jim pomagamo.''
Pri beljakovinskih napitkih lahko izbirate med več različnimi okusi, a pevka Špela Grošelj prisega na čokoladnega. ''Moj najljubši okus je še vedno klasična čokolada. Doma imam tudi vanilijo, ker si jo vmešam v smoothije, če si jih delam, recimo, z grškim jogurtom in jagodičevjem. Takrat dodam merico proteinov za zajtrk in najbolj primerna je vanilija. Ampak načeloma sem pa jaz tista klasika. Tisto, kar uživa največ ljudi, in to je čokolada.'' Z njimi se lahko posladkate tudi namesto kakšne nezdrave slaščice. Tako boste tudi lažje izklesali svoje telo do poletja.
Sponzorirana vsebina