Znaki, da je droga v tvojem življenju postala velika težava
DROGE & ALKOHOL

Znaki, da je droga v tvojem življenju postala velika težava

Morda zagovarjaš rek 'samo enkrat se živi' ali pa droge ne vidiš kot resen problem, a dejstvo je – in tega bi se resnično moral zavedati – da ti droga lahko popolnoma uniči življenje. Pri tvojem odraščanju imajo seveda ključno vlogo tvoji starši, a zaustaviti se moraš znati tudi sam. V nadaljevanju ti predstavljamo pet znakov, da je droga v tvojem življenju postala velika težava. Če se poistovetiš z zapisanim, ne odlašaj in brez zadržka in predsodkov poišči pomoč!

Droge
Droge / FOTO: Dreamstime

Svojega vedenja, čustev in mehanizmov ne zmoreš več nadzorovati 

Čustveni vzponi in padci so del življenja večine najstnikov in z njimi ni nič narobe, a pri zlorabi drog nastane velika težava, ko svojega vedenja ne moreš več nadzorovati – tukaj na primer govorimo o tem, da nenadoma začneš spati za jedilno mizo med obrokom, imaš hude izbruhe jeze ali pa pisano paleto čustev, ki se pojavijo od nikoder. To je vsekakor znak, da se moraš ustaviti.

Popolnoma si zamenjal svojo družbo

Vrstniki, navsezadnje pa naši prijatelji močno vplivajo na naše vedenje, verjel ali ne. Ljudje, ki drog ne konzumirajo, se načeloma odmaknejo od posameznikov, ki slednje zlorabljajo, ljudje, ki uživajo droge, pa se naenkrat znajdejo v isti skupini. 

Kakšni so učinki ektazija in MDMA?
PREBERI ŠE
Kakšni so učinki ektazija in MDMA?

Tvoj uspeh se je močno poslabšal

Če so bile tvoje ocene še pred kratkim brezhibne ali pa povprečne, nenadoma pa so res katastrofalne, je lahko to zate in za tvoje starše znak, da se s teboj nekaj dogaja.

Izgubil si zanimanje za vse stvari, ki so te prej srčno veselile

Najsi bo govora o košarki, nogometu, risanju, kateri koli umetnosti – če imaš težave z drogo, se boš kar naenkrat (upajmo, da še pravočasno) zalotil, da si izgubil zanimanje za vse stvari, ki so te prej srčno veselile. 

Če pri sebi opaziš težave, ne omahuj in poišči pomoč – pri starših, učiteljih ali pa drugih strokovnjakih. Nikoli ni prepozno, da se odmakneš od 'slabe družbe', rešiš sebe in svojo prihodnost, hkrati pa se znova postaviš na svoje noge! 

Odvisnosti se lahko začnejo že v osnovni šoli
PREBERI ŠE
Odvisnosti se lahko začnejo že v osnovni šoli

''Nekateri mladostniki se s tveganimi vedenji, med katerimi je tudi uporaba psihoaktivnih snovi, srečajo že zelo zgodaj. Po podatkih raziskave Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju (HBSC 2014) je konopljo že uporabilo 21 % 15-letnikov, 3 % so jo uporabili že pri starosti 13 let ali prej. V Evropski raziskavi o alkoholu in drugih drogah (ESPAD 2011) pa je skoraj 10 % 15–16 let starih dijakov poročalo o uporabi več psihoaktivnih snovi; poleg tobaka, alkohola in konoplje tudi o uporabi drugih prepovedanih drog in zdravil brez recepta. Družina je eden najpomembnejših varovalnih dejavnikov.'' Nacionalni inštitut za javno zdravje

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po TheHealthy in Wikipediji.