Enostavni triki za lažje in hitrejše učenje

LAJFSTAJL

Enostavni triki za lažje in hitrejše učenje

Vemo, iščeš 'stran poti' in hitrejše poti za pomnjenje in učenje, kot so jih vsi pred teboj. Verjemi, četudi ti starejši govorijo drugače, vsi smo to delali. In na tvojo srečo obstaja nekaj preverjenih in zanesljivih metod, s katerimi si dejansko lahko pomagaš, da se boš hitreje in bolje naučil snov!

Verjetno imaš že številne šolske obveznosti, četudi se je šolsko leto šele dobro začelo. Pomembno pa je, da se snovi lotiš že zdaj, da kasneje ne boš imel težav. Zato ti v nadaljevanju predstavljamo nekaj stvari, ki ti bodo pri tem pomagale. 

Stres med učenjem
Stres med učenjem / FOTO: Adobe Stock

Organizacija, načrtovanje in 'deljenje'

Prvi korak k uspešnemu učenju sta organizacija in načrtovanje. Vzemi si nekaj časa za pregled svojih šolskih obveznosti in naredi načrt, kako boš razdelil svoj čas – čas za učenje in domače naloge.

Kako premagamo strah pred učenjem in se začnemo učiti zase?
PREBERI ŠE

Kako premagamo strah pred učenjem in se začnemo učiti zase?

DISCIPLINA

Prej kot jo boš dobil, bolj si boš hvaležen kasneje v življenju. Po tem, ko se organiziraš in imaš dober načrt, se ga drži. Obljubi sam sebi, da denimo ne boš vstal od mize, dokler ne boš dokončal naloge ali določenega sklopa učenja. 

Motivacija za učenje
Motivacija za učenje / FOTO: Shutterstock

Nagrade

Morda se ti zdi neumno, vendar ni. Po tem, ko ti uspeta prva in druga točka, si daj nagrado. Karkoli že tebi predstavlja motivacijo – morda je to prigrizek, čokolada, sprehod ali kar koli drugega!

Se ne moreš skoncentrirati, ko se učiš? 9 načinov, ki ti bodo pomagali, da ne ...
PREBERI ŠE

Se ne moreš skoncentrirati, ko se učiš? 9 načinov, ki ti bodo pomagali, da ne izgubiš koncentracije

Ne pozabi na prijetno učno okolje

Za koncentracijo in zbranost je pomembno, da imaš dovolj svetlo okolje, urejeno in čisto delovno mizo, tiho okolje brez motenj in dovolj zvezkov, pisal in vsega ostalega orodja. 

Poskrbi za ustrezno delovno okolje!
Poskrbi za ustrezno delovno okolje! / FOTO: Adobe Stock

Raznolikost učnih metod

Ne pozabi – nekaterim ustreza branje po tiho, drugim na glas, tretji si radi izpisujejo in ponovno zapisujejo, nekateri pišejo opombo, nekateri so izrazito vizualni tipi in delajo skice ... Raznolikost učnih metod, predvsem pa, da najdeš sebi primerno, ti bo pomagalo ohraniti zanimanje in olajšalo učenje.

Potrebuješ malo motivacije za maturo?
PREBERI ŠE

Potrebuješ malo motivacije za maturo?

Redno ponavljanje

Če boš dovolj zgodaj začel z učenjem, ne boš porabil veliko časa. Ponavljanje je ključno za utrjevanje in dolgoročno ponotranjenje učne snovi. Piši povzetke, rešuj sproti vaje in si vzemi določen čas v dnevu, ko pomniš snov in jo ponavljaš. 

Triki, ki ti lahko močno olajšajo branje in učenje
PREBERI ŠE

Triki, ki ti lahko močno olajšajo branje in učenje

Poskrbi za dovolj spanca, gibanje in zdravo prehrano

Za uspešno učenje je pomembno vse zgoraj omenjeno. Brez tega boš težko dosegal koncentracijo in imel dovolj energije za učenje in šolski uspeh. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke