Zakaj pride do bolečin pri spolnem odnosu?
PUBERTETA

Zakaj pride do bolečin pri spolnem odnosu?

Boleči spolni odnosi se pogosteje pojavljajo pri ženskah in dekletih. Med spolnim odnosom se pojavi bolečina v predelu spolovila ali male medenice. Te zanima, zakaj pride do tovrstnih bolečin?

Bolečina pri spolnem odnosu je lahko površinska ali globoka. Disparevnija, kakor strokovno rečemo temu pojavu, je lahko posledica bolezenskih sprememb ali psihičnih težav. Površinska bolečina pri spolnih odnosih je lahko povezana s psihičnimi težavami, kot so tesnobnost, občutek krivde in strah pred prodiranjem penisa. 

Bolečina pri spolnem odnosu je lahko površinska ali globoka.
Bolečina pri spolnem odnosu je lahko površinska ali globoka. / FOTO: Dreamstime

Površinska bolečina pri spolnih odnosih je pogosto povezana z nezadostnim vlaženjem nožnice, kar se navadno ne dogaja mladim dekletom, temveč predvsem zrelim ženskam. Povzročajo jo lahko tudi vnetja ter okužbe sečil in spolovila. Globoka bolečina pri spolnih odnosih pa je lahko povezana z bolezenskimi spremembami v mali medenici zaradi vnetja ali denimo endometrioze.  Bolečina se lahko pojavi tudi denimo zaradi cist in drugih stanj, pri katerih pa je vedno najboljše obiskati svojega ginekologa. 

Bolečine pri spolnih odnosih niso niti nenavadne niti redke. Ne bojte se spregovoriti o težavah s partnerjem in s svojim zdravnikom, saj boste lahko le tako odpravili psihični ali pa fizični razlog za težavo. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: Dr. Miriam Stoppard, Zdravstveni vodnik za vso družino