5 stvari, ki jih nikoli ne delaj zaradi drugih in za druge
ZDRAV LAJF

5 stvari, ki jih nikoli ne delaj zaradi drugih in za druge

V vseh odnosih so prisotni prilagajanje, usklajevanje in kompromisi. Vse omenjeno je zdrav del prijateljstva in partnerstva. Ali veš tudi, katere so stvari, ki jih nikoli ne bi smeli delati zaradi drugih in za druge?

V veri, da delamo dobro, gremo v odnosih nemalokrat preko sebe. Velikokrat je to dobro, saj preizkušamo lastne meje, kar posebej velja za mladostnike in najstnike. A dobro se je zavedati, kje je zdrava meja. Če govorimo na primer o tem, da se s fantom ali punco ne strinjata, kateri film bosta pogledala, je to vsekakor stvar, ki zahteva kompromis in prilagajanje. Zmenita se lahko na primer, da danes pogledata tvoj film, naslednjič pa njegov – ali seveda obratno. 

Prijateljstvo
Prijateljstvo / FOTO: Dreamstime

Nemalokrat pa so v razmerjih prisotne tudi stvari, na katere bi morali biti pozorni. Naslednje točke razkrivajo, česa nikoli ne bi smel/-a delati zaradi drugih:

Hujšati ali se rediti; najsi bo zaradi fanta ali pa tvoje družbe. Tvoja teža je tvoja odločitev in samo ti veš, kdaj in kako se dobro počutiš. 

Kakor koli spreminjati svojega videza, frizure, stila oblačenja, načina ličenja ali pa katere koli druge stvari, ki ti je ljuba. Bodi zvest/-a sam/-a sebi!

Najstniški par
Najstniški par / FOTO: Dreamstime

Se pretvarjati, da si nekaj, kar nisi. Verjemi, obstaja le malo ljudi, ki česa takšnega niso naredili vsaj enkrat v življenju. In verjemi, prav vsi to obžalujejo. Ne spreminjaj se za fanta, prijatelje ali za kogar koli drugega.

Se prenehati družiti z nekom, ker nekomu drugemu to ni všeč. Včasih se znajdemo v družbi ali pa razmerju – prijateljskem ali intimnem – ki od nas zahteva, da spremenimo družbo ali pa se prenehamo družiti z nekom, ker tej osebi druga oseba ni všeč. Na tej točki vedno razmisli, zakaj določen človek to zahteva od tebe. 

Najstnik
Najstnik / FOTO: Dreamstime

Ti morda družba škoduje ali pa s tabo ne ravna lepo? Če je odgovor pritrdilen, je morda skrb na mestu, če ni in je v ozadju le poskus manipulacije, pa se zavedaj, da nima nihče pravice odločati namesto tebe. 

Zniževati svojih standardov, ker ti drugi govorijo, da so tvoje sanje prevelike. V življenju boš srečal/-a nemalo ljudi, ki ti bodo rekli, da previsoko letaš in da je nekaj nemogoče. Če si nekaj resnično in močno želiš, ne poslušaj nikogar, ki ti pravi kaj podobnega. Pri uresničitvi svojih sanj ne uspejo vedno vsi, a tisti, ki uspejo, imajo vedno nekaj skupnega – verjeli so, da jim bo!

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke