10 najpogostejših napak, ki jih delamo pri negi kože
ZDRAV LAJF

10 najpogostejših napak, ki jih delamo pri negi kože

Ni skrivnost, da naša koža potrebuje skrbno nego, a vse prevečkrat naredimo napake, ki se jih morda niti ne zavedamo. Lepe in zdrave kože si želimo tako rekoč vsi, zato je dobro, da spremenimo določene navade, ki so lahko zelo slabe.

Učinkovita nega obraza vključuje čiščenje obraza, redno odstranjevanje ličil ter uporabo primernih tonikov in negovalnih krem, a vseeno ne naredimo vedno vse prav. Preveri, ali mogoče tudi sama delaš katero od pogostih napak.  

Z rokami se neprestano dotikaš obraza.
Z rokami se neprestano dotikaš obraza. / FOTO: Adobe Stock

Z rokami se neprestano dotikaš obraza

Roke so večkrat polne nečistoč in bakterij, zato jih lahko mimogrede preneseš tudi na svojo občutljivo kožo na obrazu, še posebej če se ga dotikaš s prsti. V tem primeru se moraš zavestno odločiti, da tega ne boš več počela in kljub temu, da se boš še kdaj spozabila, vztrajaj in daj prste čim dlje stran od svojega obraza. Počasi ti bo to prišlo v navado, medtem ko se bo stanje kože zagotovo popravilo.  

Stiskaš mozolje in se praskaš

Mozolji oziroma akne nam vsekakor kazijo zunanjo podobo in nas zaradi tega še toliko bolj motijo, a zapomni si, da jih ne smeš stiskati ali praskati. Zakaj? Tako namreč lahko nastajajo ranice, brazgotine in dodatna vnetja, kar stanje aken samo še poslabša. Namesto tega jih raje zdravi z izdelki, ki so namenjeni prav posebej za kožo z aknami.

Stiskanje mozoljev in praskanje
Stiskanje mozoljev in praskanje / FOTO: Adobe Stock

Ne uporabljaš kreme z zaščitnim faktorjem in se izpostavljaš soncu

Sončno kremo imamo običajno v mislih, ko se odpravimo na dopust, toda sonce ima vpliv na našo kožo vedno in povsod, če smo mu izpostavljeni. Vedno se namaži z zaščitno kremo, saj se boš tako izognila tudi neprijetnim posledicam od opeklin in rdečice do prezgodnjega staranja.  

Ne očistiš ličil pred spanjem

Že vrabci čivkajo, da ni dobro, da gremo spat z ličili, zato vedno odstrani vse ostanke pudra, šminke, maskare, senčil in tako naprej. S tem boš odstranila kozmetične izdelke, umazanijo in odmrle celice ter omogočila svoji koži, da svobodno zadiha.

V svojo kremo pomakaš prste  

Če rada namakaš prste v kremo, da bi jo nanesla, ne počni več tega, saj zaradi tega uporabljaš tudi kremo, v katero si prenesla vso umazanijo. To je lahko problematično zlasti, če uporabljaš naravne kreme, ki ne vsebujejo konzervansov in so zaradi tega še toliko bolj občutljive. Začni uporabljati žličko ali kakšen drug pripomoček, ki ga moraš tudi vedno umiti pred samo uporabo.  

Ali se izpostavljaš soncu, ne da bi se namazala z zaščitno kremo?
Ali se izpostavljaš soncu, ne da bi se namazala z zaščitno kremo? / FOTO: Shutterstock

Pretiravaš s čiščenjem kože in obraz umivaš z vročo vodo  

Svež in čist občutek je zagotovo prijeten, a nikar ne pretiravaj s čiščenjem, saj z njim lahko odstraniš tudi zaščitno plast svoje kože in uničiš njen naravni pH. Prav tako bodi pozorna, da ne uporabljaš vročo vode, s katero se lahko opečeš, povzročiš rdečico ali kožo še dodatno izsušiš.  Voda naj bo raje topla oziroma mlačna, ki je kot nalašč, da se sredstva za čiščenje učinkovito absorbirajo, hkrati pa bo odstranila še umazanijo brez nepotrebnih težav.  

Uporabljaš čistilne robčke za vsakodnevno čiščenje kože

Robčki za čiščenje obraza so izjemno praktični, kadar se pozno vrneš z dobrega žura, si na smrt utrujena ali si želiš obraz samo na hitro očistiti, a niso primerni za vsakodnevno nego, saj umazanije ne odstranijo popolnoma, hkrati pa lahko samo še dodatno zamašijo pore. Nič ni narobe, če jih uporabljaš kot dober izhod v sili, a naj ne bodo del tvoje običajne rutine.  

Je tvojim izdelkom že potekel rok trajanja?
Je tvojim izdelkom že potekel rok trajanja? / FOTO: Adobe Stock

Uporabljaš izdelke, ki jim je potekel rok trajanja

Čez čas vsaka krema začne izgubljati svoje učinke in če ni označeno drugače, je to običajno v roku 12 mesecev od odprtja embalaže. Izogibaj se uporabi starih kozmetičnih izdelkov, saj boš zaradi tega imela več težav kot koristi. Izdelke, ki jim je potekal rok uporabe, brez slabe vesti odvrzi v koš za smeti.  

Ali uporabljaš eno brisačo za vse predele?
Ali uporabljaš eno brisačo za vse predele? / FOTO: Adobe Stock

Ne veš, kateri tip kože imaš in uporabljaš neprimerne kreme

Ni vseeno, katero kremo uporabljaš za svojo nego, saj ima vsaka koža svoje potrebe in težave, zato je pomembno, da izbereš pravo. Še najboljša krema je lahko škodljiva, če ne ustreza tvojemu tipu kože. Na primer če imaš težavo z rdečico, porami ali mastno kožo, izberi zanjo tudi ustrezen izdelek.  

Nimaš čiste brisače ali uporabljaš samo eno za vse predele

Že res, da brisačo večinoma uporabljaš, da si vanjo obrišeš čiste roke ali obraz, a se vseeno po določenem času na njej lahko naberejo bakterije, zato poskrbi, da jo redno menjavaš. Prav tako je pomembno, da ločuješ brisače med seboj, torej za obraz, roke, telo ali noge. Namreč pogosto na brisačah, še posebej od rok in nog, lahko ostanejo ostanki umazanije, ker si jih na primer nisi umila dovolj temeljito, hkrati pa ni najbolj higienično, da preneseš na primer nečistoče iz tal še na svojo kožo na obrazu.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke