Zakaj med poljubljanjem vedno zapremo oči?
ZDRAV LAJF

Zakaj med poljubljanjem vedno zapremo oči?

Si se kdaj vprašal/-a, zakaj ljudje vedno zapremo oči, ko se poljubljamo? Za to obstaja kar nekaj razlag, ki ti jih ponujamo v nadaljevanju.

Kot zanimivost ti lahko povemo, da je najdaljši poljub na svetu trajal 58 ur, 35 minut in 58 sekund, nihče pa zares ne ve, kako je paru to uspelo. 

Skoraj vsi ljudje zapremo oči, ko se poljubljamo. Skoraj ni osebe, ki tega ne bi naredila, seveda pa so taki, ki so to poskusili, a ugotovili, da občutek ni pravi. Vsak ima svoje razloge, toda 'znanost' ima odgovor na vprašanje, zakaj večina od nas med poljubljanjem zapre oči.

Možganom zapiranje oči pomaga, da se bolje osredotočijo.
Možganom zapiranje oči pomaga, da se bolje osredotočijo. / FOTO: Dreamstime

Možganom zapiranje oči pomaga, da se bolje osredotočijo

Psihologi so z različnimi raziskavami ugotovili, da ljudje nagonsko zapiramo oči, da se bolje osredotočimo in skoncentriramo. Če pomisliš, enako naredimo, ko se hočemo nečesa spomniti ali si preklicati v spomin.

Tako naj bi se naši možgani lažje predali eni sami stvari. Ni zelo romantična razlaga, bila pa naj bi najbolj logična. Dodatno pri tem psihologi poudarjajo naslednje. Če ima oseba, s katero se poljubljaš, odprte oči, je zelo velika verjetnost, da je z mislimi povsem drugod.

Daje občutek lahkotnosti in predanosti.
Daje občutek lahkotnosti in predanosti. / FOTO: Dreamstime

Daje občutek lahkotnosti in predanosti

Ko med poljubljanjem zapreš oči in se prepustiš, največkrat pozabiš na svet okoli tebe. Če se poljubljamo z nekom, ki nam je resnično všeč ali pa ga imamo dodatno še radi, navadno dobimo občutek, da je svet okoli nas izginil. 

Tako se počutimo manj izpostavljeni

Poljubljanje je ena bolj intimnih in osebnih stvari v življenju, zato se nekateri med poljubljanjem počutijo izpostavljene in ranljive. Da bi se izognili takšnemu občutku, pa tudi nelagodju, ki se lahko pojavi, samodejno zapremo oči, ko se nagnemo k osebi, ki jo bomo poljubili.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po teen385