Prehrana, če se spopadate z bolečinami v sklepih
PREHRANA

Prehrana, če se spopadate z bolečinami v sklepih

26.01.2017, 15:42
21

Nemški strokovnjak za prehrano dr. Wolfgang Feil je razvil poseben program prehranjevanja, s katerim na povsem naraven način pomaga bolnikom, ki trpijo za artrozo ali obrabo sklepov. Metoda, ki sicer učinkuje tudi pri nekaterih drugih boleznih, je pomagala našemu motoristu Miranu Stanovniku.

'' Če osteoartritis vidimo kot bolezen vnetij, potem je jasno, da se vnetje širi iz enega sklepa na drugega. Ko vemo, da gre skozi telo in prizadane druge sklepe, je jasno, da lahko prizadene tudi organe, kot so srce in pljuča. Zato je ključnega pomena, da ustavimo vnetja v telesu,'' pove dr. Feil.
'' Če osteoartritis vidimo kot bolezen vnetij, potem je jasno, da se vnetje širi iz enega sklepa na drugega. Ko vemo, da gre skozi telo in prizadane druge sklepe, je jasno, da lahko prizadene tudi organe, kot so srce in pljuča. Zato je ključnega pomena, da ustavimo vnetja v telesu,'' pove dr. Feil./ FOTO: iStockphoto

Metodo dr. Wolfganga Feila je Miran Stanovnik spoznal po tem, ko se je po številnih športnih poškodbah spopadal s hudimi bolečinami v sklepih. ''Največje težave sem imel v sklepih, torej v kolenskem sklepu, kjer sem opravil sedem operacij. Bilo je nekaj težav s hrustancem, kitami, ahilovo tetivo,'' je pojasnil motorist Miran Stanovnik.

S strategijo dr. Feila je svoje bolečine v sklepih premagal tudi motorist Miran Stanovnik.
S strategijo dr. Feila je svoje bolečine v sklepih premagal tudi motorist Miran Stanovnik./ FOTO: Reuters

Njegovo počutje je bilo vse slabše, zato je preizkusil metodo nemškega strokovnjaka, ki je jasen: protibolečinske tablete niso pravi odgovor, treba je zmanjšati vnetja v telesu. ''Ključna točka bolezni so povečana vnetja v telesu. Če lahko ljudje znižajo vnetja v telesu s prehrano in s športno vadbo, potem so rezultati 100 odstotni,'' pove dr. Feil.

Zaužiti moramo več protivnetnih živil in za kar 70 odstotkov zmanjšati količino ogljikovih hidratov. ''Zmanjšati moramo uživanje izdelkov iz pšenice in rža, kot so kruh in testenine, zaužiti več zelenjave, veliko več začimb in zelišč. Najslabša hrana je sladkor in pšenica, najboljša pa brokovi, rdeča pesa in kurkuma,'' pojasnjuje. Poleg protivnetne prehrane je še pomembna vadba za moč in izogibanje stresu.

V nekaj mesecih strategija privede do ublažitve simptomov in lahko celo obnovi hrustanec. Podobne učinke je dosegel tudi Miran Stanovnik, ki pojasnjuje, da pri njem ni šlo za drastično spremembo prehrane, saj tudi sicer rad posega po zdravi prehrani, a z vključitvijo nekaterih dodatnih protivnetnih živil se je njegovo stanje močno izboljšalo: ''Pol leta po tem, ko sem uporabljal to metodo, sem kar začutil, da lahko tečem. Oblekel sem tekaško opremo, nadel superge in po sedmih letih brez teka z lahkoto odtekel 10 kilometrov.'' S takim načinom življenja pa lahko preprečimo tudi številne druge bolezni in po besedah dr. Feila dosežemo celo častitljivih 100 let starosti.

Več o prehanski strategiji dr. Feila:

Kot je v predgovoru svoje knjige Premagajmo artrozo in bolečine v sklepih zapisal dr. Feil, je artroza boleče obolenje sklepov, pri katerem prihaja do razgrajevanja hrustanca. Sprva se obolenje kaže z začetnimi zbadajočimi bolečinami v sklepih, te pa sčasoma lahko postanejo vse hujše in privedejo do hudih vnetij sklepov. Vnetja se iz enega sklepa širijo na drugega in nato celo na notranje organe.

''Protibolečinske tablete niso pravi odgovor, treba je zmanjšati vnetja v telesu,'' pojasnjuje nemški strokovnjak za prehrano dr. Wolfgang Feil.
''Protibolečinske tablete niso pravi odgovor, treba je zmanjšati vnetja v telesu,'' pojasnjuje nemški strokovnjak za prehrano dr. Wolfgang Feil./ FOTO: osebni arhiv

''Pri osteoartritisu so lahko prizadeti vsi sklepi, večinoma pa kolena, prsti, kolk, ramena in hrbet. 143 sklepov je v našem telesu. Če osteoartritis vidimo kot bolezen vnetij, potem je jasno, da se vnetje širi iz enega sklepa na drugega. Ko vemo, da gre skozi telo in prizadane druge sklepe, je jasno, da lahko prizadene tudi organe, kot so srce in pljuča. Zato je ključnega pomena, da ustavimo vnetja v telesu. Vnetje je vzrok bolezni, kot so rak, Alzheimerjeva bolezen, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, osteoartritis,'' pove dr. Feil.

Pacienti tako posegajo po protibolečinskih zdravilih, v skrajnih primerih gredo na operacijo. A dr. Feil je odločen, da lahko človeško telo s pravilno strategijo ozdravi samega sebe in se regenerira. Da bi to dosegli, moramo uživati protivnetno hrano, (iz svoje prehrane izločiti tudi živila, ki spodbujajo vnetja), povečati mišično maso telesa, poskrbeti za dobro duševno počutje in v primerih obrabe hrustanca poseči tudi po visokih odmerkih hranilnih snovi, ki obnavljajo hrustanec.

A najprej k prehrani. Nekaj zlatih pravil po dr. Feilu:

1. Zmanjšajte količino zaužitih ogljikovih hidratov

Najprej je pomembno, da zmanjšamo vnos ogljikovih hidratov. To pomeni, da pojemo manj kruha, testenin. Ko govorimo o kruhu, se je treba predvsem izogibati pšenici in ržu. Pšenica je bila spremenjena, zato imajo naša prebavila težave z njo. Leptin v njej pa povzroča vnetja v telesu. ''Če jeste veliko pšenice - večina ljudi je je preveč - je treba vnos pšenice in rža zmanjšati za vsaj 70 odstotkov. Nadomestite jo lahko z ovsenimi kosmiči in piro. Tudi krompir je veliko boljša izbira kot pšenica ali izdelki iz nje, '' pove dr. Feil.

2. Več zelenjave

Zelenjava zmanjšuje vnetja v telesu, zato je dobro, da vsak dan zaužijete več zelenjave. Najboljša izbira so brokoli, čebula in rdeča pesa. Eno od teh naj bi zaužili vsak dan.

3. Zmanjšajte vnos sladkorja, tudi sadja:

Najprej je treba zmanjšati vnos sladkorja. Tistega, ki ga zaužijemo v kavi, čaju, slaščicah. Pred kratkim pa so strokovnjaki prišli tudi do spoznanja, da ljudje, ki pojedo preveč sadja, močno povečajo vnos sladkorja, saj je sadje bogato z njim. Ker sladkor povečuje vnetja v telesu, je potrebno zmanjšati tudi vnos sadja. Dr. Feil priporoča največ tri sadeže na dan in ne več. Poleg tega se je potrebno zavedati, da tudi sadni sokovi vsebujejo veliko sladkorja, zato jih ne priporoča. ''Ko pijete jabolčni sok z vodo, z njim zaužijete veliko sladkorja. Liter jabolčnega soka vsebuje kar 100 gramov sladkorja. Če želite pramagati vnetje, tako za žejo pijte čaj brez sladkorja in vodo,'' pojasnjuje.

Izogibajte se izdelkom iz pšenice in rža in zmanjšajte vnos ogljikovih hidratov. Namesto pšenice raje izberite piro, ovsene kosmiče, ajdo ...
Izogibajte se izdelkom iz pšenice in rža in zmanjšajte vnos ogljikovih hidratov. Namesto pšenice raje izberite piro, ovsene kosmiče, ajdo .../ FOTO: iStockphoto

4. Maščoba: Da!

Maščobe ne gre izpuščati iz jedilnika, še posebej ne živil, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline, ki znižujejo vnetja. Veliko jih vsebuje laneno seme in oreščki (20 gramov ali ena pest oreščkov na dan). ''Včasih oreščkov nismo priporočali, ker imajo veliko kalorij, danes pa se s temi kalorijami ne obremenjujemo več, ker so oreščki bogati s hranilnimi snovmi. Odkrili smo tudi, da vzrok za debelost niso maščobe, ampak ogljikovi hidrati, kot so pšenica in testenine. Sicer pa so maščobe dobre tudi, ker v primeru, da zmanjšamo vnos ogljikovih hidratov, moramo povečati vnos maščob, da se sploh nasitimo,'' pojasni prehranski strokovnjak.

Omega-3 maščobne kisline vsebuje tudi kakav, zato lahko vsak dan zaužijete od 20 do 30 gramov temne čokolade, ki vsebuje vsaj 70 odstotkov delcev kakava. Margarino nadomestite z maslom, ki vsebuje kratkoverižne maščobne kisline, ki so dobre za imunski sistem, vsak dan pa zaužijte še tri žlice lanenega ali orehovega olja. Če želite premagati vnetja, kot je osteoartritis, bi morali trikrat na teden jesti tudi ribe, ki so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami. Najboljša izbira je slanik in skuša. Pri mleku izberite polnomastno mleko in ne posneto mleko. Solato namesto s sončničnim oljem začinite z olivnim.

Veliko zelenjave in manj sadja. Največ tri sadeže sadja na dan!
Veliko zelenjave in manj sadja. Največ tri sadeže sadja na dan!/ FOTO: iStockphoto


5. Vir mesa

''V Nemčiji 95 odstotkov mesa prihaja iz masovne industrijske živinoreje, kjer živali pitajo tako, da rastejo zelo hitro. Te hitrorastoče živali pa niso dobre za naše telo, ker povzročajo vnetja. Ko pogledamo, kaj je vzrok za vnetja v tem primeru, vidimo, da gre za arahidonsko kislino – končni proizvod presnovne linolne kisline (maščobna kislina omega 6),'' pove dr. Feil, ki pravi, da je z masovno živinorejo podobno tudi v Sloveniji.

Zato visoko vsebnost arahidonske kisline najdemo predvsem v industrijsko vzgojenem piščančjem in puranjem mesu (270 – 800 mg) in svinjini (230 mg). Medtem ko najmanj arahidonske kisline vsebuje ovčje meso (80 mg) in goveje meso (40 mg). Kljub vsemu pa piščančje, puranje meso ali svinjina, ki niso del masovne pridelave - torej piščančje meso piščanca s kmetije, ki se hrani s travo, koruzo in podobno - vsebuje nizko vsebnost arahidonske kisline (40 mg) in je zato dober vir mesa.

Predelano meso (klobase, hrenovke ...), ki ga kupimo v trgovini, je večinoma narejeno iz živali, ki so del masovne živinoreje, zaradi česar imajo visoko vsebnost arahidonske kisline in tako povzročajo vnetja v telesu. Tudi predelano meso je tako treba izločiti iz jedilnika.

Nikar ne uživajte sončničnega olja! Posegajte pa raje po olivnem, lanenem olju, lahko tudi kokosovo olje.
Nikar ne uživajte sončničnega olja! Posegajte pa raje po olivnem, lanenem olju, lahko tudi kokosovo olje./ FOTO: iStockphoto

Vsakodnevno bi morali uživati še naslednja živila, ki znižujejo vnetja v telesu:

- paradižnik (bolje kuhan kot svež; lahko tudi v obliki omake, paradižnikovega soka, koncentrata);
- gorčico;
- hren.

Živila, ki so bogata z borom– element s protivnetnim in protibolečinskim delovanjem:

- breskev;
- kumara;
- bučka;
- sliva;
- oreščki;
- zelena;
- avokado;
- rdeče vino.

Zelišča:

- Rožmarin, bazilika, peteršilj, majaron, meta, timijan, koriander, orientalska kumina, janež, koromač, krebuljica.

Začimbe:

- Kurkuma, ingver, čili, cimet, poper, kakav (temna čokolada).

Čili: Čili vsebuje kapsaicin in ima dvojno protibolečinsko delovanje, saj se veže na vaniloidni receptor bolečine, ki ima ključno vlogo pri bolečinah in vnetjih v telesu.

Cimet: Cimet vsebuje več sto rastlinskih snovim, ki učinkovito premagujejo artrozo. Deluje protivnetno in pozitivno na raven sladkorja v telesu.

Temna čokolada: Kakav ima neverjetne protivnetne lastnosti, zato si vsak dan lahko privoščite tablico čokolade, ki vsebuje najmanj 70 odstotkov kakavovih delcev.

Uživajte veliko začimb, še posebej kurkumo, ingver, čili, cimet, poper, kakav (temna čokolada).
Uživajte veliko začimb, še posebej kurkumo, ingver, čili, cimet, poper, kakav (temna čokolada)./ FOTO: iStockphoto

 

Uživajte:

 

- Čili
- Ingver
- Kurkumo
- Cimet
- Poper
- Sveže začimbe
- Oreščke
- Gorčico
- Paradižnik
- Brokoli
- Rdečo peso
- Čebulo, česen
- Kumarice
- Rdeče meso
- Laneno seme; laneno olje
- Ribe (slanik in skuša)
- Temno čokolado
- Šipek
- Rdeče vino

 

Izogibajte se:

 

- Sončničnemu olju
- Izdelkom iz pšenice
- Margarini (nadomestite jo z maslom)
- Testeninam
- Kruhu
- Sladkorju
 

 


Poleg prehrane je pomembna tudi vadba, pri kateri povečujemo mišično maso. Večje mišice namreč zmanjšujejo vnetja v telesu. Hkrati pa je pomembno, da se izogibamo stresu. Raziskave so pokazale, da lahko optimistična oseba lažje premaga osteoartritis, saj stres povečuje vnetja v telesu. Zato dr. Feil še svetuje, da se moramo več smejati, zabavati in se družiti z ljudmi, ki nas osrečujejo.

Poleg prehrane je pomembna tudi vadba, pri kateri povečujemo mišično maso. Večje mišice namreč zmanjšujejo vnetja v telesu. Hkrati pa je pomembno, da se izogibamo stresu.
Poleg prehrane je pomembna tudi vadba, pri kateri povečujemo mišično maso. Večje mišice namreč zmanjšujejo vnetja v telesu. Hkrati pa je pomembno, da se izogibamo stresu./ FOTO: iStockphoto

Ko se že spopadamo z artrozo!

Če do osteoartritisa že pride, je potrebno zaužiti visoke odmerke hranilnih snovi, ki spodbujajo obnavljanje hrustanca. Gre za naravno silicijevo kislino (največ je najdemo v njivski preslici in koprivah, veliko tudi v ovsenih kosmičih, prosu, krompirjevi lupini in ječmenu), prehranski dodatki glukozamina (1500 mg na dan, vsaj šest mesecev) v kombinaciji s hondoitinom (800 mg na dan, vsaj šest mesecev) in kolagenski hidrolizat, ki zmanjšuje vnetja (1500 mg na dan, vsaj šest mesecev). Poleg tega je ključnega pomena, da bolniki vsak dan spijejo 3 litre vode, saj se pri njih tipično pojavlja pomanjkanje tekočine v hrustancu.

Več nasvetov, kako zmanjšati vnetja v telesu, pa lahko najdete v knjigi dr. Wolfganga Feila Premagajmo artrozo in bolečine v sklepih.
 

NOVICE
Fotoreporterstvo – podobe, ki govorijo
ŠPORT
Vzhičeni Joshua že išče tekmeca: Napišite na ...
POP IN
Laibach izdali neobjavljene skladbe iz nastopa v ...
TV ODDAJE
Vsi dosežki Nike Kljun: od Britney in J.Lo do ...
VIZITA.SI
4 zgodnji simptomi raka jajčnikov, ki jih mora ...
OKUSNO.JE
Rahli piškoti, ki jih ne boste mogli nehati jesti
ZADOVOLJNA.SI
Znani Slovenec objavil še nikoli videno ...
MOSKISVET.COM
Varnostna razdalja in pravilo dveh sekund: kaj ...
BIBALEZE.SI
Bodoči oče je postal 'živi stol' za svojo nosečo ...
CEKIN.SI
Tudi tako odpuščajo delavce v Sloveniji
DOMINVRT.SI
Najbolj priljubljena pasma psa na svetu
CEKIN.SI
Ko se odločate za kredit, morate biti realni