Kljub temu so strokovnjaki sprva predvidevali, da se je veliko težje izviti iz primeža nezdravega prehranjevanja, ki ga spremlja velik apetiti in močna želja po hrani. A posnetki možganov v študiji, kjer so preučevali spreminjanje prehranskih vzorcev odraslih moških in žensk, so pokazali, da lahko zasvojenost od nezdrave prehrane hitro odpravimo, če s primerno dieto postopoma povečujemo željo po zdravi prehrani. ''Program izgube odvečnih kilogramov je bil posebej oblikovan za spreminjanje posameznikove reakcije na hrano in naša študija je pokazala, da je pri protovoljcih v resnici povečal željo po bolj zdravi prehrani in zmanjšal željo po nezdravih živilih. To pa je ključni učinek, ki je odgovoren za to, da lahko vzdržujemo normalno telesno težo,'' je pojasnil asistent profesorja Sai Krupa Das iz Friedman šole. ''Po naših podatkih je to prvi dokaz, da lahko dosežemo to spremembo.''
S posebnim programom za izgubo telesne teže so skušali spremeniti prehranjevalne navade 8-ih moških in žensk s prekomerno telesno težo, od 13-ih, ki so sodelovali v raziskavi. Obe skupini posameznikov so redno spremljali s slikanjem možganov s pomočjo magnetne resonance, kjer so opazovali možganski odziv na hrano, in sicer na področju učenja, zasvojenosti in nagrajevanja. Opazovali so jih pol leta in med prostovoljci, ki so se držali programa za izgubo odvečne telesne teže, se je sčasoma pokazala sprememba na področju odgovornem za učenje in zasvojenost. Po šestih mesecih se je pri prostovoljcih, ki so bili na dieti, povečala občutljivost na bolj zdravo, nizko-kalorično hrano, kar je kazalo na povečan užitek in občutek nagrajevanja ob uživanju zdrave prehrane. Hkrati pa se je pokazala manjša občutljivost na nezdrava visoko-kalorična živila.
Avtorji študije, objavlejne v Nutrition & Diabetes, so še zapisali, da so bile v programu izgube odvečnih kilogramov ključne nekatere spremembe obnašanja, kot je izobraževanje o zdravi prehrani, povečan vnos živil z veliko vlakninami in z nizkim glikemičnim indeksom.
''Čeprav so druge študije pokazale, da lahko kirurški posegi, kot je vstavitev gastričnega traku, pri ljudeh zmanjša količino zaužite hrane, pa to ni dovolj, saj na splošno na ta način posamezniku odvzamemo užitek ob hrani, namesto da bi spremenili njegovo željo po hrani, da bi dobil občutek, da tudi zdrava prehrana prinaša zadovoljstvo,'' je pojasnil psiholog in soodgovorni avtor študije Thilo Deckersbach iz Massachusetts splošne bolnišnice. ''Pokazali smo, da je možno spremeniti prehranjevalne vzorce iz nezdravih v zdrave brez operacije in slikanje s pomočjo magnetne resonance je pomembna tehnika, s katero lahko bolje razumemo vlogo možganov pri izbiri prehrane.''
Da bi bolje razumeli delovanje možganov, ko gre za prehranske izbire, bodo potrebne še nadaljne raziskave, kljub vsemu pa so strokovnjaki do sedaj zadovoljni z izsledki študije. ''Zelo spodbudno je, da je program za izgubo odvečnih kilogramov pokazal, da lahko spremenimo željo posameznikov po določeni hrani.''
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV