Sladkor
Sladkor je zaradi vsem dobro poznanih razlogov na seznam nezaželenih živil postavila tudi svetovna zdravstvena organizacija in zapisala, da ne vsebuje hranljivih snovi, hkrati pa ga povezujejo z negativnimi učinki na možgane, zdravje ustne votline in vse večjo problematiko debelosti.
Da bi se lažje odpovedali sladkorju in sladkim razvadam, uživajte več hrane, ki je bogata z vlakninami, kot so ovseni kosmiči, zelenjava, leča, čičerika, rjavi riž, s katerimi boste lažje stabilizirali nivo sladkorja v krvi in tako imeli manjšo željo po sladkem. Pri tem pomaga tudi zeleni čaj in cimet. Sladke prigrizke pa lahko zamenjate za bolj zdrave, kot so oreščki, semena, olive, mocarela …
Žitarice in bel kruh
Enostavni ogljikovi hidrati močno prispevajo k povečanem vnosu sladkorja v organizem. ''Povprečna oseba se danes dobesedno utaplja v sladkorju. Rafinirane žitarice in kruh se med prebavo zelo hitro pretvorijo v glukozo,'' je za Yahoo Health pojasnila nutricistka Kathie Swift. Toda, ali to pomeni, da se moramo odpovedati kruhu, toastu, belim testeninam? Da, a lahko jih nadomestimo z drugimi bolj zdravimi živili, kot so proso, ajda, kvinoja, amarat … Za zajtrk pa si namesto kruha z marmelado ali toasta privoščite na primer ovsene kosmiče z jagodičevjem, cimetom in navadnim jogurtom.
Cvrta hrana
Obstaja vrsta razlogov, zakaj se je dobro popolnoma odpovedati cvrti hrani, eden izmed njih pa je, da prehrana bogata s transmaščobami lahko preprečuje dobro zaščito telesa pred okužbami. Znanstvenika Patricia Maki in Paul Newberne sta ugotovila, da debelost in prehrana, ki vsebuje cvrto hrano, lahko oslabi organizem pri njegovi sposobnosti v boju zoper okužbe z virusi in bakterijami, hkrati pa povečuje tveganje za razvoj nekaterih oblik raka. Cvrto meso lahko nadomestite s pustim mesom ali pa beljakovinami, ki jih lahko zaužijete tudi z lečo, grahom, čičeriko in drugimi rastlinami bogatimi z beljakovinami. Zdrave maščobe pa lahko pridobite z uživanjem oreškov (ena pest na dan) ali avokadom. Prav zdrava prehrana je namreč najpomembnejša pri ohranjanju močnega imunskega sistema.
Alkohol
Ni se vam treba popolnoma odpovedati alkoholu, vsake toliko časa si lahko brez slabe vesti privoščite kozarec rdečega vina. A če tu in tam radi spijete tudi večje količine alkohola, se mu skušajte izogniti vsaj v času gripe in prehladov. Alkohol namreč zmanjšuje imunsko odpornost in sposobnost telesa, da se zavaruje pred virusi in bakterijami. Študije so pokazale, da lahko povečano uživanje alkohola poslabša imunsko odpornost in poveča dovzetnost za nekatere bolezni. Strokovnjaki trdijo, da kozarec vina vsake toliko časa na vaš imunski sistem ne bo imel vpliva, trije kozarci ali več na dan, pa bodo zagotovo poslabšali vašo odpornost.
Sladki mlečni izdelki
Mlečni izdelki so sami po sebi zdravi, a ko v trgovini pograbimo sadni jogurt, se pogosto ne zavedamo, da lahko vsebuje visok nivo sladkorja. Ne le sadni jogurt, tudi sladoled, čokoladno mleko in nekateri drugi mlečni izdelki, lahko vsebujejo veliko sladkorja, zato je treba biti pri izbiri previden. Tako izbirajte čim bolj osnovne izdelke, kot je navadni jogurt, običajno mleko in podobno in jim za boljši okus raje sami dodajte nekaj svežega sadja.
KOMENTARJI (13)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV