Sadje je bogat vir najrazličnejših vitaminov in mineralov, zato ga morate jesti v zadostnih količinah. Če niste ravno največji oboževalec sadja, si ga lahko pripravite v obliki napitka. V mešalnik zlijte navaden jogurt, vanj narežite banane in jagode, lahko dodate tudi kocko ali dve ledu, in vse skupaj premešajte. Okusna kombinacija so tudi jagode in ananas ali pa maline in borovnice … Skratka, izbira je vaša, pri pripravljanju napitkov iz sadja in jogurta dajte svoji domišljiji prosto pot.
2. Ovsena kaša z oreščki
Ovsena kaša je nadvse zdravo živilo. Za razliko od mnogih drugih ogljikovih hidratov se namreč oves zelo počasi prebavlja, kar pomeni, da se tudi sladkor, prisoten v njem, počasi sprošča v kri. Tako vam po takšnem obroku sladkor v krvi ne bo drastično skočil in nato čez nekaj časa drastično padel, po takšnem zajtrku pa še dolgo ne boste občutili lakote. Poleg tega ovseni kosmiči vsebujejo veliko vlaknin, ki izboljšujejo prebavo. Če boste v ovseno kašo dodali še pest kakšnih oreščkov, na primer mandljev ali lešnikov, boste s tem organizmu zagotovili tudi omega-3 maščobne kisline ter nekaj vitamina E.
3. Sendvič s polnozrnatim kruhom, trdo kuhanim jajcem, paradižnikom in rukolo
V takšnem obroku je dobro razmerje beljakovin, ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov. Le z jajci in kruhom ne pretiravajte, raje v sendvič naložite malo več paradižnika in rukole. Tisti, ki imate težave s holesterolom, si pripravite nekoliko prirejeno verzijo takšnega sendviča – rumenjake, kjer je največ maščob, odstranite in pojejte le beljake, sicer pa si takšen sendvič privoščite le občasno. Da bo obrok še bolj okusen, lahko sendvič tudi rahlo popoprate in posolite ter čez potresete še malo drobljene bazilike, ali pa dodajte kar liste sveže bazilike. Le s soljo ne pretiravajte, kajti prevelike količine soli so zdravju škodljive.
4. Sendvič s polnozrnatim kruhom, tuno in zeleno solato
Tisti, ki se morate jajcem izogibati ali jih ne marate, lahko za zajtrk pojeste slasten sendvič iz polnozrnatega kruha in tune, vanj dodajte še list ali dva hrustljave solate. Tuna, ki sodi med modre ribe, je namreč lahko prebavljiva, vsebuje malo maščob in veliko beljakovin, je pa tudi bogat vir vitaminov, mineralov in omega-3 maščobnih kislin.
5. Polnozrnate palačinke s skuto
Tu in tam si lahko za zajtrk brez slabe vesti privoščite palačinko ali dve, le da pri pripravi testa uporabite polnozrnato moko in vanjo ne dodajajte sladkorja, le ščepec soli. Potem pa palačinko namažite s skuto in čez, če seveda želite, potresite še malo cimeta za bolj poln okus. Vendar skute prav tako kot testa ne sladkajte.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV