Vizita.si
Ananas spada v družino ananasovk, ki jih je preko 900 vrst, vendar je le ena vrsta užitna.

Zdravi z

ANANAS

Bilka Baloh
02. 12. 2009 08.57
0

Sadež vsebuje veliko biotina, vitaminov E, B12 in C in več kot 15 mineralnih snovi, največ železa in kalcija. V zadnjem času se veliko piše še o encimu bromelainu, ki cepi beljakovine, zato ananas in ananasov sok uporabljajo za mehčanje mesa.

Tropski sadež

Pradomovina ananasa je Paragvaj. Tamkajšnji prvotni prebivalci Tupi so mu rekli nana oziroma anana, kar pomeni odličen sadež. Botaniki domnevajo, da so ananas v davni preteklosti gojili že Indijanci iz plemena Guarani in ga pozneje razširili po vsej tropski Ameriki. Danes ga pridelujejo na Kostariki, Slonokoščeni obali, v Indiji in na Havajih. Ima debelo, grobo lupino, ki spominja na borove češarike in je lahko od rumeno rjave do rdeče rjave barve. Posamezen sadež ananasa lahko doseže težo tudi do 5 kg. Ananas je priljubljen zaradi odličnega vonja in okusa, ki je prijetna kombinacija sladkega in kislega. Cenjen je ne le zaradi aromatičnih substanc, ampak tudi zaradi številnih snovi, ki so koristne za zdravje.

Družina ananasovk

Spada v družino ananasovk, v kateri je približno 900 vrst, vendar je ananas edina rastlina iz svoje družine, katere sadeži so užitni. Ananasovke običajno rastejo na skalah ali deblih, vendar niso zajedavci, saj se prehranjujejo same. Ananas je večletnica, ki ima okoli debelega stebla v rozeto razporejenih 30 ali več suličastih in gladkih listov z bodičastimi robovi. Plodovi so pokriti z luskami in imajo zlatorumeno meso. Ananas je bil dolgo in je marsikje še danes simbol gostoljubnosti.

Ananas spada v družino ananasovk, ki jih je preko 900 vrst, vendar je le ena vrsta užitna.
Ananas spada v družino ananasovk, ki jih je preko 900 vrst, vendar je le ena vrsta užitna.FOTO: iStockphoto

Najpogosteje se nanj spomnimo pozimi

Čeprav ga dandanes dobimo skozi vse leto, se nanj spomnimo največkrat prav v zimskih dneh. Ananas, ki je namenjen izvozu, največkrat oberejo le napol zrel. Ko kupujemo sadeže, izberemo zrele, ki so temnejše barve in se vdajo ob dotiku s prsti. Zrel ananas tudi močno diši. Če kupimo nezrel ananas, ga nekaj dni pustimo na srednje toplem mestu in ne v hladilniku. Ob nakupu se raje odločite za večji sadež. Večji ima namreč več užitnega mesa kot mali, medtem ko v kakovosti po navadi ni razlike. Ananas ne sme imeti na dotik mehkih delov in temnih "oči”, kar kaže, da ni več v najboljši formi. Značilno za ananas je, da preneha zoreti takoj, ko je odtrgan. Zato izberite ananas, ki ima značilen sladek vonj, izogibajte pa se tistim, ki imajo vonj po kislem.

"Fast food" ananas

Pod tem imenom imenujemo ananas, ki ga lahko kupimo v pločevinkah. Ta vsebuje veliko sladkorja, stabilizatorjev, zelo malo hranilnih snovi in vitaminov ter mineralov. Tega uporabljamo pri pripravi nekaterih sladic, peciv ali pa ga vmešamo v jogurt. Vsekakor pa je sadež najbolj primeren svež in brez vsakih dodatkov.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650