Vizita.si
Banana je bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin. Vsebuje še posebej veliko kalija.

Zdravi z

BANANA

Eva Trček
24. 11. 2009 23.56
0

Banana je bogat vir vitaminov in mineralov. Ker vsebuje zelo veliko kalija, je še posebej priporočljiva za tiste, ki jih pestijo utrujenost, pomanjkanje energije in visok krvni tlak.

Banana je bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin. Vsebuje še posebej veliko kalija.
Banana je bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin. Vsebuje še posebej veliko kalija.FOTO: iStockphoto


Nekatere banane so rdeče

Banane vsi dobro poznamo, saj so pri nas priljubljen sadež, ki je na voljo vse leto. Domovina tega sadeža je jugovzhodna Azija, od koder jih še danes veliko izvozijo v preostale dele sveta. Banane, kot vemo, rastejo na bananovcih, ki so visoki od dva do osem metrov in se ponašajo tudi z ogromnimi listi – ti lahko v dolžino dosegajo celo do tri metre in pol. Na bananovcu plodovi, banane, rastejo v šopih, na eni rastlini pa letno zraste tudi do 150 banan. A niso vse banane rumene barve. Obstaja namreč več vrst teh sadežev, tako da so nekatere banane celo rdeče in škrlatne barve.

Idealno razmerje – veliko kalija, malo natrija

Če naša prehrana vsebuje prevelike količine natrija, si lahko dolgoročno na glavo nakopljemo visok krvni tlak in druge z njim povezane bolezni srca in ožilja. Zato moramo paziti, da z natrijem ne pretiravamo – veliko bomo naredili že s tem, da se bomo izogibali preslani hrano. Hkrati pa moramo poskrbeti, da dnevno zaužijemo dovolj kalija. Ta mineral, ki je tretji najbolj razširjen mineral v telesu, pravzaprav uravnava srčni utrip in krvni tlak ter je pomemben za pravilno delovanje ledvic in za krčenje naših mišic. Kalij pa igra ključno vlogo tudi pri pretvarjanju krvnega sladkorja v glikogen, ki ga naše mišice potrebujejo za energijo, zato je ravno pomanjkanje tega minerala krivo za utrujenost in padec energije. In ker banana vsebuje veliko kalija ter zelo malo natrija, je idealno živilo za premagovanje utrujenosti in za zdravje našega srca. Je pa banana tudi bogat vir nekaterih drugih mineralov, kot na primer fosforja, železa in magnezija, vlaknin ter vitaminov A, B in C.

Banane rastejo v šopih. Na enem bananovcu, ki je lahko visok od dva do osem metrov, letno zraste tudi do 150 banan.
Banane rastejo v šopih. Na enem bananovcu, ki je lahko visok od dva do osem metrov, letno zraste tudi do 150 banan.FOTO: iStockphoto

Tudi bananin olupek je užiten

Čeprav večini od nas niti na misel ne pride, da bi poleg bananine sredice pojedli še olupek, pa to ni nič nenavadnega v nekaterih azijskih kulturah, kjer olupek bodisi pojedo surov bodisi ga skuhajo ali spečejo. Tudi bananine liste radi vključujejo v prehrano, kajti jedem dajo zelo svojevrsten, sladkast okus. Možnosti je več. Azijci bananine liste kuhajo skupaj s kakšnim drugim živilom ali pa vanje zavijejo meso, ki ga nato pečejo kar skupaj z listi. Ti meso ščitijo, da se preveč ne zapeče oziroma zažge, hkrati pa mu dajejo prav posebno aromo. Zadnja leta pa se banana vse pogosteje kot dodatek jedem znajde tudi na krožnikih v zahodni kuhinji. Ne le, da je ta sadež zelo okusen kot sestavina sladic, zelo dobro se poda tudi k pikantnim, mesnim jedem – na primer k piščancu ali puranu s carryjem.

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650