Vizita.si
Bučke, ki so včasih veljale za poletno zelenjavo, so danes na voljo vse leto.

Zdravi z

BUČA

Bilka Baloh
06. 09. 2009 18.00
0

Jesen je čas, ko nas razsveseljujejo buče. Tako tiste okrasne kot tudi jedilne. In vsako leto nas pridelovalci presenetijo s kakšno novo sorto. Sicer pa buče sodijo med najstarejše poznane gojene rastline. Bučne pečke naj bi grizljal že paleolitski človek pred 15.000 leti.

Buče izvirajo iz tropskih in subtropskih predelov vlažnih in zmerno suhih področij. Že Krištof Kolumb je v dnevnik svojega popotovanja kot pomemben dogodek zapisal ogled nasada buč na Kubi. Med tovorom na ladji, ki se je vrnila v Španijo, je pripeljal tudi buče.

 

Danes poznamo veliko vrst buč

Buče sadimo tako na njive, kot tudi na manjše vrtove. Ko je poletje na višku množično obrodijo zelene, bele ali rumene bučke (cukete). So različnih oblik, lahko so okrogle (rondini), buče patison, želodčaste buče ali izjemno okusni turški turbani. Najbolj skrinostna je špagetarica, ki v sebi vsebuje niti,ki spominjajo na špagete. Izbor je obsežen, zanimivega videza, milega okusa in mamljivega mesa. Paziti je potrebno, da vse vrste bučk redo trgamo, ko so še manjše. Najbolj cenjene so tiste, ki se jih še drži cvet.

Če jih pridelamo doma, jih ni potrebno lupiti, razen v primerih, kadar je lupina že stara in olesenela. Zelo zanimiva in izjemnega okusa je buča hokaido. Je izrazito oranžno rdeče barve z čvrstim mesom. Vsebuje veliko karotina, njen okus pa spominja na škampe. Bučke, ki so včasih veljale za poletno zelenjavo, so danes na voljo vse leto.


Buče so enodomne rastline


To pomeni, da so moški in ženski cvetovi ločeni na eni rastlini. Najprej se razvijejo moški cevetovi, postopoma tudi ženski. Na razmerje med cvetovi obeh spolov močno vplivajo poleg genetske zasnove tudi, svetloba, toplota in hranilne snovi v tleh. Če je čas osvetlitve krajši, če so temperature zmerne, od 17 do 18 stopinj in je v tleh obilica dušika, se čas, v katerem rastlina razvije le moške cvetove, skrajša in se prej začnejo razvijati tudi ženski cvetovi.Iz njih pa se razvijejo buče.

Bučke, ki so včasih veljale za poletno zelenjavo, so danes na voljo vse leto.
Bučke, ki so včasih veljale za poletno zelenjavo, so danes na voljo vse leto.FOTO: POP TV


Buče prevzele tudi Slovence

Buče odlikuje njihovo škrobno meso in nežen okus, ki ga lahko obogatimo z mnogimi dodatki. Zato so vedno bolj priljubljene v kulinariki.


Še v 20. stoletju buče niso bile cenjene tako kot dandanes. V sebi skrivajo nekaj prastarega, dolgo pozabljenega, po drugi strani pa nekaj novega, modernega in drugačnega. Lahko so sestavina ali glavni igralec mnogih jedi, kot so juhe, priloge, solate, narastki, kompoti, kolači.....

Drži, da se pri nas šele spoznavamo z bogato ponudbo buč in njihovimi zdravilnimi učinki. Buče namreč vsebujejo veliko hranilnih in zdravilnih snovi: karotenoide, vlaknine, vitamin C in E, kalij, magnezij, pantenonsko kislino in malo kalorij.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662