Izvira iz Azije
Obstaja več vrst sezama. Temnejše vrste so bolj aromatične in so najbolj bogate glede na vsebinsko sestavo. Črna semena pa so najboljša, ker lahko shranijo največ sončne energije. Črni sezam je praoblika sezama in izvira iz Azije. Mala rastlina zraste le do 1 do 3 cm visoko, ima zelene podolgovate koničaste liste in oblikuje kapsule, ki počijo v času zorenja ter raztrosijo majhna sezamova semena naokoli. Tisoč drobnih zrn divjega črnega sezama tehta le od 2 do 6 gramov. Odvisno od vrste in gojenja. Da zaužijemo, dnevno priporočeni odmerek, dve čajni žlički, je treba nabrati tisoč do tritisoč takšnih zrn. Lahko si mislite, koliko truda je vloženega v tako nabiranje, saj se žanje ročno.
Poln energije
Znanstvene raziskave so potrdile, da črni sezam krepi kosti, kožo, lase in tkiva. Kitajci so ga že stoletja nazaj uporabljali pri težavah s kostmi. V kitajski tradicionalni medicini naj bi ga uporabljali kot energetik za jetra in ledvica in ga zato v zimskih dneh redno priporočajo po dve čajni žlički. Tudi strokovnjaki za zdravo prehrano, drugod po svetu, ga vse bolj vključujejo v vsakodnevno prehrano ter poudarjajo njegove blagodejne učinke. Že dolgo je namreč poznan po svoji bogati hranilni vrednosti. V 100 g črnega sezama najdemo 32 g beljakovin, 54 g maščob, 32 g balastnih snovi, 6 mg natrija, 600 mg fosforja, 20 mg železa, 2170 mg kalcija, cink, baker, mangan, selen, lecitin, vitamina B1, B2, E. Nič čudnega torej, da so ga v Aziji imenovali dragulj izpod Himalaje. Uživanje črnega sezama prinaša dobre rezultate tudi zato, ker ima odlično naravno kombinacijo organsko vezanih kalcija in magnezija, ki sta oba zelo pomembna za kosti in srčno mišico. Črni sezam je dobrodošel tudi pri nosečnicah, saj lahko z njim preprečijo pomanjkanje kalcija in s tem pojav manjše gostote kosti pri dojenčku.
Razlika med belim in črnim sezamom
V sestavi med belim in črnim sezamom praktično ni velike razlike. V črnem je le nekoliko višja vrednost kalcija. Običajno je črni sezam nekoliko dražji od belega sezama, saj je po svetu proizveden v manjših količinah. Izbrani črni sezam je močno pražen, da zagotovi kar najboljši okus. Primeren je za japonsko, kitajsko in zahodno kuhinjo. S črnim sezamom lahko posujete riževe kroglice, rezance in druge testenine. Primeren je za omake, posip raznih jedi in solat, uporablja pa se ga lahko tudi pri peki kruha ali peciva. Omeniti velja, da je črni sezam na Japonskem sestavni del zajtrka. Ti ga pri zajtrku posujejo na med, ki je namazan na kos kruha. Pomembno je tudi vedeti, da se dragocenih semen ne sme segrevati. Segrevanje uniči življensko pomembne aminoksiline, ki vsebujejo žveplo.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV