Eden od načinov priprave sladoleda je ta, da čvrsto stepemo smetano in sladkor ter ju zamrznemo v skodelicah. Tako pripravljeno kremo lahko po zamrzovanju pretresemo v strojček za delanje sladoleda in dobimo gladko, kremasto in lahko teksturo.
Še bolj penasto in rahlo maso v domači izdelavi dobimo s pomočjo dodajanja rumenjakov. Drugi način priprave sladoleda torej vsebuje jajca. Cela jajca ali samo rumenjake stepemo skupaj z vročim mlekom (sladko smetano) in sladkorjem, nato pa kuhamo toliko časa, da se masa zgosti. Zaradi jajc postane ta krema rahla in bogata po okusu. Maso vlijemo v modelčke, ohladimo in šele nato damo v zamrzovalnik.
Rahlost sladoleda pa je odvisna tudi od tega, kakšno napravo za delanje sladoleda imamo na razpolago in kakšne so njene funkcije. V strojčku pripravljena sladoledna masa zamrzne enakomerno in rahlo, saj se med zamrzovanjem stalno vrti. Sladoledne mase, ki jih zamrznemo v zamrzovalniku, pa nikoli niso tako enakomerne in rahle. Ampak pozor: če nimamo 'čudežnega pripomočka', sladoled ne smemo pozabiti v zamrzovalniku, saj se mora le učvrstiti in ne globoko zamrzniti. Slaba stran pri zamrzovanju v zamrzovalniku je tudi ta, da sladoled izgubi dišave in aromo.
Dodajanje okusa
Ko znamo narediti osnovo za sladoled, lahko v to dodajamo različne dodatke: zmiksano sveže sadje, čokolado, vanilijo, mlete oreščke, kokos, pistacijo, karamelo, piškotke ... Če bi radi preizkusili kaj novega, lahko dodamo v maso za sladoled sivko, meto, cimet, citruse … Za pridobivanje intenzivnih barv lahko uporabimo tudi živilske barve, vendar je bolje ostati pri naravnem sladoledu.
V pripravo sladoleda lahko vključimo tudi otroke
Tako bo priprava domačega sladoleda še bolj zabavna. Potrebujemo dve različno veliki kavni pločevinki s pokrovom, zelo močen lepilni trak, zdrobljene ledene kocke in kameno sol. Sestavine za sladoled najprej dobro premešamo in jih vlijemo v manjšo pločevinko, katero dobro zapremo s pokrovom. Pločevinko temeljito oblepimo z lepilnim trakom, da se nam ne bo odprla. Postavimo jo v večjo pločevinko in v vmesni prostor natrosimo zdrobljen led in sol. Pločevinko zapremo in oblepimo z lepilnim trakom. Sedaj pa prosimo otroke, da si pločevinko vsaj 10 minut kotalijo po tleh (lahko jo tudi brcajo) v razdalji vsaj enega metra. Po tem času naj bi bil sladoled pripravljen. Pa srečno!
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV