Vizita.si
Ko znamo narediti osnovo za sladoled, lahko v to dodajamo različne dodatke: zmiksano sveže sadje, čokolado, vanilijo, mlete oreščke, kokos, pistacijo, karamelo, piškotke ...

Zdravi z

Kako naredimo domači sladoled?

S.M.
10. 06. 2011 13.54
0

Sladolede danes večinoma kupujemo že narejene, vendar pa je priprava domačega sladoleda lahko zelo enostavna in zabavna. Domači sladoled je nekaj posebnega, vendar je najprej potrebno poznati osnove. Osvojite jih in presenetite svoje najbližje.

Sladoled lahko pripravite kar sami doma.
Sladoled lahko pripravite kar sami doma.FOTO: iStockphoto
Obstaja več načinov priprave sladoleda

Eden od načinov priprave sladoleda je ta, da čvrsto stepemo smetano in sladkor ter ju zamrznemo v skodelicah. Tako pripravljeno kremo lahko po zamrzovanju pretresemo v strojček za delanje sladoleda in dobimo gladko, kremasto in lahko teksturo.

Še bolj penasto in rahlo maso v domači izdelavi dobimo s pomočjo dodajanja rumenjakov. Drugi način priprave sladoleda torej vsebuje jajca. Cela jajca ali samo rumenjake stepemo skupaj z vročim mlekom (sladko smetano) in sladkorjem, nato pa kuhamo toliko časa, da se masa zgosti. Zaradi jajc postane ta krema rahla in bogata po okusu. Maso vlijemo v modelčke, ohladimo in šele nato damo v zamrzovalnik.

Ko znamo narediti osnovo za sladoled, lahko v to dodajamo različne dodatke: zmiksano sveže sadje, čokolado, vanilijo, mlete oreščke, kokos, pistacijo, karamelo, piškotke ...
Ko znamo narediti osnovo za sladoled, lahko v to dodajamo različne dodatke: zmiksano sveže sadje, čokolado, vanilijo, mlete oreščke, kokos, pistacijo, karamelo, piškotke ... FOTO: iStockphoto

Rahlost sladoleda pa je odvisna tudi od tega, kakšno napravo za delanje sladoleda imamo na razpolago in kakšne so njene funkcije. V strojčku pripravljena sladoledna masa zamrzne enakomerno in rahlo, saj se med zamrzovanjem stalno vrti. Sladoledne mase, ki jih zamrznemo v zamrzovalniku, pa nikoli niso tako enakomerne in rahle. Ampak pozor: če nimamo 'čudežnega pripomočka', sladoled ne smemo pozabiti v zamrzovalniku, saj se mora le učvrstiti in ne globoko zamrzniti. Slaba stran pri zamrzovanju v zamrzovalniku je tudi ta, da sladoled izgubi dišave in aromo.

Dodajanje okusa

Ko znamo narediti osnovo za sladoled, lahko v to dodajamo različne dodatke: zmiksano sveže sadje, čokolado, vanilijo, mlete oreščke, kokos, pistacijo, karamelo, piškotke ... Če bi radi preizkusili kaj novega, lahko dodamo v maso za sladoled sivko, meto, cimet, citruse … Za pridobivanje intenzivnih barv lahko uporabimo tudi živilske barve, vendar je bolje ostati pri naravnem sladoledu.

V pripravo sladoleda lahko vključimo tudi otroke

Tako bo priprava domačega sladoleda še bolj zabavna. Potrebujemo dve različno veliki kavni pločevinki s pokrovom, zelo močen lepilni trak, zdrobljene ledene kocke in kameno sol. Sestavine za sladoled najprej dobro premešamo in jih vlijemo v manjšo pločevinko, katero dobro zapremo s pokrovom. Pločevinko temeljito oblepimo z lepilnim trakom, da se nam ne bo odprla. Postavimo jo v večjo pločevinko in v vmesni prostor natrosimo zdrobljen led in sol. Pločevinko zapremo in oblepimo z lepilnim trakom. Sedaj pa prosimo otroke, da si pločevinko vsaj 10 minut kotalijo po tleh (lahko jo tudi brcajo) v razdalji vsaj enega metra. Po tem času naj bi bil sladoled pripravljen. Pa srečno!

Več receptov najdete na spletni strani Okusno.je.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662