Vizita.si
Repa vsebuje veliko balastnih snovi in beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Je pa tudi bogat vir natrija, kalija, fosforja, magnezija, železa, vitaminov B1, B2, C in folne kisline.

Zdravi z

KISLA REPA

Bilka Baloh
07. 01. 2010 08.49
0

Repa izvira iz severnega dela srednje Evrope in so jo že zelo zgodaj kultivirali. Ima modrosive liste, ki objemajo steblo, in rumene cvetove v rahlih grozdih. Plodovi so včasih deloma tudi luskinasti.

Repa vsebuje veliko balastnih snovi in beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Je pa tudi bogat vir natrija, kalija, fosforja, magnezija, železa, vitaminov B1, B2, C in folne kisline.
Repa vsebuje veliko balastnih snovi in beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Je pa tudi bogat vir natrija, kalija, fosforja, magnezija, železa, vitaminov B1, B2, C in folne kisline.FOTO: iStockphoto

Ko je Kolumb še odkrival Ameriko

Ko nas objame zima v tolikšni meri, da ne vemo več, kaj naj jemo, se spomnimo repe. V današnjem času je nekoliko zapostavljena stalnica "predkrompirjeve" Evrope. Preden je Kolumb odkril Ameriko, so v Evropi pozimi na veliko jedli repo. Takrat so bile krompirjeve radosti povsem neznane. Ko pa je Kolumb iz Amerike v Evropo prinesel krompir, se je za repo zlata doba končala. Vseeno pa repa v zadnjem času kljub zgodovinskim spremembam spet pridobiva pomemben kulinaričen in prehranski pomen.

Danes je drugače

Sveža mlada repa se lahko uporablja od julija do septembra,  kisla pa vse leto. Sicer danes gojimo več vrst repe v dveh oblikovanih skupinah. Lahko je podolgovate ali okrogle oblike, po barvi pa je bele, rumene ali svetlo rjave barve. Najpomembnejši vrsti sta poletna in strniščna repa. Ima prijeten ostro sladkast okus in značilno vlaknasto meso. Vsebuje veliko balastnih snovi in beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, natrij, kalij, fosfor, magnezij, železo, vitamine B1, B2, C in folno kislino. Je tudi bogat vir antioksidantov, ki zavirajo procese staranja in preprečujejo nastanek nekaterih kroničnih bolezni. Po prehransko zdravilni plati lahko repi zapojemo podobno hvalnico kot brokoliju in drugim križnicam, posebno če pogosto jemo tudi surove repne liste in poganjke. Menda ni dela ali organa telesa, ki mu repa ne bi koristila za živahnejše delovanje.

Med najbolj zanimive sorte rep sodi solatna repa, ki jo pridelujejo izključno za sezonske solate.
Med najbolj zanimive sorte rep sodi solatna repa, ki jo pridelujejo izključno za sezonske solate.FOTO: iStockphoto

Znana po vsej Evropi

Ne le v Sloveniji, poznana in cenjena je po vsej Evropi. Predvsem sedaj, v zimskih dneh, je zelo pogosta jed v različnih oblikah. Poleg zelja je najbolj priljubljena povrtnina in jo največkrat pripravljajo kot kislo. Kupiti jo je mogoče skoraj v vsaki trgovini, vendar je najboljša tista, ki jo kupimo pri kmetu ali na trgu, direktno iz lesene kadi. Posebne pozornosti nakup ne zahteva, saj videz in vonj povesta skoraj vse. Vseeno pa jo je vredno poskusiti, kjer je to mogoče, saj je zaradi pogostega dodajanja sladkorja rada prekisla. Kisla repa se najdlje ohrani v leseni kadi, kjer se je tudi kisala. Za krajši čas jo lahko shranimo tudi v hladilniku, vendar nikar v plastični posodi. Trgovci sicer ponujajo namenske plastične sodčke za kislo zelje in repo, vendar kislina in plastika pač ne gresta skupaj.

Jed za vse leto

Čeprav je običajno na mizah v glavnem pozimi, je repa jed, ki nas lahko razveseljuje skozi vse leto. Zgodnje sorte jemo v istem času kot redkvice, listno zelenino režemo od pomladi do jeseni in se čez zimo gostimo s podzemnim repnim zakladom. Ker repa ni le belo-rožnata in zeleno-bela, ampak tudi povsem bela, rumena, ali v celoti rdeča in še kakšnih barv, si z nekoliko raziskovanja pri nakupu semen z različnimi sortami ustvarimo raznovrstno repno vesolje, ki nam je v veselje v vseh letnih časih. Za prehrano so odlični  mladi spomladanski poganjki, vključno s popki in cvetovi, ki so prezimili v zemlji. Obstajajo pa tudi sorte, ki jih gojimo izključno za pridelavo mladih poganjkov, in solatna repa za rezanje mladih listov, ki jih uporabljamo za solate.

Včasih je bila repa jed revnega sloja ljudi, danes pa ponovno pridobiva na veljavi, saj so znanstvene raziskave dokazale, da vsebuje veliko pomembnih snovi za naše zdravje.
Včasih je bila repa jed revnega sloja ljudi, danes pa ponovno pridobiva na veljavi, saj so znanstvene raziskave dokazale, da vsebuje veliko pomembnih snovi za naše zdravje.FOTO: Reuters
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650