Vizita.si
Ko kupujete korenje bodtite pazljivi, da listi niso oveneli. Pazite, da izberete zdravo korenje, saj bodo le tako do izraza prišle njegove zdravilne lastnosti.

Zdravi z

KORENJE

M.K.
28. 06. 2009 19.01
0

Korenje morda ni okusno za vsakogar, vsekakor pa bi vas morale prepričati njegove zdravilne lastnosti. Je namreč zelenjava, ki od vseh vsebuje največ beta karotina in veliko pektina. Pomaga do boljšega vida, lepše kože in sijočih las.

Korenje je ena od najstarejših vrst zelenjave. V Evropi so ga gojili že v mlajši kameni dobi. Izviralo naj bi iz Južne Evrope in Azije. Dandanes ga pridelujejo po celem svetu, v Evropi predvsem v Avstriji, Italiji, Nizozemski in Franciji.

Prepoznate ga po značilni oranžni barvi in prijetno sladkem okusu. Plod je podolgovate in valjaste do stožčaste oblike.

Za zdrave oči, kožo, lase…

Korenje ima pomembno mesto v dietni prehrani. Med drugim tudi zaradi visoke vsebnosti pektina. Pektin namreč v prebavnem traktu nabrekne kot pena in tako ščiti želodčno in črevesno sluznico.

Nasploh korenje velja za izredno zdravo zelenjavo. Izmed vseh vrst zelenjave vsebuje največ beta karotina, ki predstavlja predstopnjo življenjsko pomembnega vitamina A. Beta karotin pa je pomemben tudi za zdrave oči, kožo in lase. Poleg tega korenje vsebuje še ogljikove hidrate, kalij, kalcij, železo, vitamin K in folno kislino. Hranilna vrednost na sto gramov korenja je približno 27 kalorij. Zato je primeren tudi pri hujšanju.

Korenje na tisoč in en način

Ko kupujete korenje bodtite pazljivi, da listi niso oveneli. Pazite, da izberete zdravo korenje, saj bodo le tako do izraza prišle njegove zdravilne lastnosti.
Ko kupujete korenje bodtite pazljivi, da listi niso oveneli. Pazite, da izberete zdravo korenje, saj bodo le tako do izraza prišle njegove zdravilne lastnosti.FOTO: iStockphoto

Korenje je zelo priljubljeno surovo ali kuhano. Lahko ga nastrgate za solato ali ga grizljate kot prigrizek med obroki. Dušeno korenje je okusna zelenjavna priloga, iz spasiranega korenja pa lahko skuhate korenčkovo juho. Uporabite ga lahko tudi za pripravo sladic, na primer za korenčkov kolač, korenčkov džem, ipd. Ne glede na to, ali boste zaužili korenje surovo ali kuhano, je priporočljivo, da zraven zaužijete še MALO maščobe, da bo organizem lahko prejel čim več provitamina A, ki se topi v maščobah.

Z dodatkom ščepca natrona pa pospešite kuhanje korenja in ohranite njegovo živahno barvo. Začinite ga s peteršiljem, krebuljico, baziliko, meto, koriandrom, ingverjem, cimetom ali muškatnim oreščkom. Poleg tega potrebuje korenje le malo soli, zato pa vedno ščepec sladkorja, ki še poudari njegov tipičen okus.

Kot pri vsaki zelenjavi in sadju morate tudi pri korenju paziti, da uživate zdravega sicer njegove zdravilne lastnosti ne bodo prišle do izraza.

Če ponavadi v trgovini kupujete korenje z listi bodite pozorni, da so listi sveži in da niso oveneli. Pri pakiranemu korenju, ki je zapakiran v folijo pa obstaja nevarnost, da se začne potiti in zgnije. Če boste korenje kupovali na ekološki kmetiji pa se zopet prepričajte, da je pridelano v skladu s predpisi in da pridelovalcu lahko zaupate.

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587