• 3 jajca
• 75 dag kostanjevega pireja
• 1 dl rastlinske smetane
• vaniljin sladkor
• rum
• 20 dag čokolade
• 10 dag masla
• 10 dag sladkorja
Za glazuro:
• 20 dag čokolade
• žlička masla
• 3 dag mandljev
Priprava: Penasto zmešamo jajca, dodamo sladkor, vanilijin sladkor, smetano in mešamo, da dobimo trdno kremo. Dodamo kostanjev pire, rum in na sopari stopljeno čokolado, ki smo ji dodali maslo. Maso dobro premešamo in jo vlijemo v podolgovat model, obložen s papirjem za peko. Ohlajeno sladico vzamemo iz modela in jo prelijemo s čokoladno glazuro. Okrasimo s smetano in celimi mandlji.
Napotek: Rum je alkoholna pijača, ki jo izdelujejo z destilacijo fermentiranega soka sladkornega trsa in melase. Izdelujejo tri vrste ruma: ekstra stari rum, stari zlati in svetli suhi rum. Najkakovostnejši so kubanski rumi. Namesto pravega ruma, ki ima visok odstotek alkohola, lahko uporabljate aromo ruma.
ZDRAVNIKOV NASVET: Mnoge gospodinje si ne morejo predstavljati kolačev brez sladkorja, masla, čokolade ... To je primer ene od takih sladic, ki vsebuje več maščob od priporočene dnevne vrednosti, zato jo priporočamo predvsem otrokom in fizično aktivnim osebam.
Porcija za odraslo osebo: 95 g
Energijska vrednost porcije: 235 kcal
Vsebnost beljakovin: 3 g; 5 %
Vsebnost skupnih maščob: 13 g; 43 %
nasičenih maščob: 7 g
holesterola: 46 mg
Vsebnost ogljikovih hidratov: 35 g; 52 %
Vsebnost natrija: 50 mg
Vsebnost vlaknin: 1 g
Pa obilo užitkov ob tej jesensko obarvani sladici.
KOMENTARJI (7)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV