Vizita.si
Kumara je vsestransko uporabna in zdrava zelenjava. Veliko si jo privoščite poleti, saj je tudi zelo osvežilna.

Zdravi z

KUMARA

M.K.
12. 07. 2009 15.14
0

Kumaro so poznali že v antiki. Izjemno cenjena pa je bila tudi med zdravilci v Indiji, iz koder izvira. Njena dobra lastnost je tudi ta, da jo lahko uporabljate čez celo leto, četudi pride njen okus najbolj do izraza prav poleti. Je zelo zdrava, zato si jo v vročih poletnih dneh privoščite v osvežilni solati.

Ne boste verjeli, vendar kumara spada v isto družino kot lubenica, bučke in buče. Je zelene barve in podolgovate oblike. Njena posebnost je tudi ta, da sprosti svoja semena šele, ko zgnije meso sadeža.

Kumara je vsestransko uporabna in zdrava zelenjava. Veliko si jo privoščite poleti, saj je tudi zelo osvežilna.
Kumara je vsestransko uporabna in zdrava zelenjava. Veliko si jo privoščite poleti, saj je tudi zelo osvežilna.FOTO: iStockphoto

Čeprav je na tržišču prisotna celo leto, je najboljša od maja do julija. Izvira iz vzhodnega dela Indije in je bila pomemben del prehrane že v antiki. Plod je zelen, trd in užiten tudi surov. Sestavlja ga 97 odstotkov vode. Ostalo pa predstavljajo vitamini in minerali. Vsebuje tudi vitamin C in kofeinsko kislino, za katero je značilno, da pomirja vzdraženo kožo in pomaga pri oteklinah. Tudi lupina kumar je bogata z zdravilnimi snovmi, še posebej z vlakninam, ki jih sestavljajo silicij, kalij in magnezij. V prebavnem traktu deluje bazično, kar pomeni, da je zelo priporočljiva za uravnavanje prebavnih sokov. Prav tako ima kumara nizko hranilno vrednost – sto gramov vsebuje samo 9,7 kalorije.

Seveda pa je koristna in zdrava le, če je ekološko pridelana in ni škropljena s pesticidi. V nasprotnem primeru vam svetujemo, da njene lupine ne uživate. Ustrezno pridelala je bogata s kalijem, magnezijem, kalcijem, železom, kromom, manganom, bakerom, cinkom, flourom in ima veliko selena ter vitamina E.

Uporabna je čez celo leto

Kumare lahko v prehrani uporabljate čez celo leto. V toplejših dnevih si jo lahko privoščite v solati, je izjemno osvežujoča. V hladnejših dneh pa kot zimsko vloženo zelenjavo. Najboljši so mladi plodovi s še nedozorelimi semeni.

Sicer pa je kumara lahko tudi sestavina v mešani mediteranski solati. Na takšen način boste zaužili še več vitaminov in mineralov.
Sicer pa je kumara lahko tudi sestavina v mešani mediteranski solati. Na takšen način boste zaužili še več vitaminov in mineralov.FOTO: iStockphoto

Sicer pa so njeni zdravilni učinki vsestranski. Znižuje namreč holesterol v krvi, spodbuja izločanje strupenih snovi iz telesa, pomaga pri revmi in artritisu, uravnava krvni sladkor in razbremenjuje trebušno slinavko.Odlična je pri želodčnih težavah, saj pomaga doseči normalno razmerje med bazičnimi in kislimi snovmi v telesu. Ugodno deluje tudi na ledvice, mehur, črevesje, jetra in žolčnik, odpravlja ledvične in žolčne kamne. Deluje diuretično in je zato odlična za čiščenje organizma.

Odlična je tudi za nego obraza in kože. Zunanje jih uporabljamo za obloge ali sok v kozmetiki za lepšo kožo in gubice okoli oči. Je tudi učinkovita pomlajevalna zelenjava.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587