Vizita.si
Lubenica ima izjemno malo kalorij in vsebuje veliko vitaminov in zdravilnih snovi.

Zdravi z

LUBENICA

M.K.
16. 08. 2009 15.12
0

Lubenica je eden izmed najbolj priljubljenih poletnih sadežev. Je izjemno zdrava, osvežilna, ima zelo malo kalorij in učinkovito čisti organizem. Uživate jo lahko surovo, v sadni solati. Blagodejne učinke lubenice pa so poznali že v zgodovini.

V vročih poletnih dneh si čim večkrat privoščite osvežilno lubenico.
V vročih poletnih dneh si čim večkrat privoščite osvežilno lubenico.FOTO: iStockphoto

V 13. stoletju je iz Kitajske in Nove Zelandije lubenica pripotovala v Evropo. Razširila se je tudi v ZDA. Po prodoru v ZDA pa je postala priljubljen sadež po celem svetu. Kitajska še danes velja za eno izmed največjih proizvajalk lubenic.

Lubenica sicer spada med melone, doseže težo do 12 kg, njena temnozelena lupina je gladka in čvrsta, zelo vodeno meso pa je rožnato. Okus je izredno osvežujoč in sladek, v vročih dneh pa se zdi naravnost božanski.

Sicer je lubenica sestavljena iz približno 90 odstotkov vode, preostali del pa predstavljajo vlaknine, ki pozitivno delujejo na prebavo. Poleg tega lubenica skriva veliko vitamina A, ki je pomemben za zdravje oči in v boju z virusnimi infekcijami. Večja rezina lubenice zadosti skoraj polovici dnevnih potreb po vitaminu C, ki izboljšuje delovanje imunskega sistema. Je tudi bogat vir vitamina B6, ki ga telo rabi za nastajanje možganskih kemikalij, kot so seratonin, melatonin in dopamin. Vsebuje tudi veliko likopena, eno ključnih snovi v boju proti srčnim boleznim. Lubenica je tudi vir citrulina, aminokisline, pomembne za celjenje ran.

Lubenica ima tudi zelo malo kalorij - sto gramov lubenice vsebuje le 80 kalorij, poleg tega pa boste zraven zaužili še veliko vitamina C in betakarotena.

Dobra stran lubenice je tudi, da jo lahko jemo v sadnih solatah, kot prilogo jedem, narezano na pladnju, iz nje lahko naredimo sok, ledene kocke ...Zanimivo je tudi, da v nekaterih državah v Aziji iz prepraženega semenja lubenic pripravljajo tudi moko, iz te pa pečejo kruh z aromo lubenice.

Nasveti za hrambo lubenice

Lubenica ima izjemno malo kalorij in vsebuje veliko vitaminov in zdravilnih snovi.
Lubenica ima izjemno malo kalorij in vsebuje veliko vitaminov in zdravilnih snovi.FOTO: iStockphoto

Lubenica ima močno aromo, zato se je lahko zelo hitro navzamejo tudi druga živila v hladilniku. Zaradi tega je najbolje, da narezano lubenico prekrijete s prozorno ali alu-folijo. Razrezane lubenice lahko zavite v folijo hranite v hladilniku največ en teden. Morate pa vedeti, da dlje časa kot lubenica stoji, manj je sladka. Lubenice, ki še niso zrele, pustite dozoreti v hladnem prostoru, vendar nikakor ne v hladilniku!

Nasvet za nakup

Izberite sorazmerno težke lubenice enakomerne barve in čvrste lupine. Lubenica mora prijetno dišati, pri cvetnem nastavku mora biti mehka na pritisk, in votlo zadoneti, če potrkamo nanjo. Zrele lubenice je treba čim hitreje použiti.

 

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650