Vizita.si
Krhlji mandarin, ki so svetlo oranžne barve, sočni in sladki, vsebujejo veliko vitamina B in C ter so bogat vir nekaterih mineralov.

Zdravi z

MANDARINA

Eva Trček
09. 11. 2009 10.10
0

Mandarine, ki izvirajo iz azijskih držav, so priljubljen sadež v jesenskih in zimskih dneh. Imajo svetlo oranžno, včasih tudi rumenkasto lupino, ki se zlahka olupi, krhlji pa so sladki in bogati z vitamini ter minerali.

Krhlji mandarin, ki so svetlo oranžne barve, sočni in sladki, vsebujejo veliko vitamina B in C ter so bogat vir nekaterih mineralov.
Krhlji mandarin, ki so svetlo oranžne barve, sočni in sladki, vsebujejo veliko vitamina B in C ter so bogat vir nekaterih mineralov.FOTO: iStockphoto

Domovina mandarin je Azija

Prve mandarinovce, kot imenujemo približno dva metra visok grm z belimi cvetovi, na katerem zorijo mandarine, so pred več kot tri tisoč leti zasadili v azijskih državah – na Kitajskem in Japonskem ter v Indiji in Indoneziji. Ker je bil ta agrum sprva rezerviran le za visoke kitajske uradnike, imenovane mandarini, ki so nosili celo oblačila v barvi mandarinine lupine, so sadeži po njih dobili ime. V Evropo in Ameriko so se razširili šele v 19. stoletju, danes pa jih gojijo na območjih s sredozemskim, subtropskim in tropskim podnebjem.

Krhlji so sočni in sladki

Na enem odraslem grmu dozori med 400 in 600 plodov, ki so pri peclju nekoliko sploščeni in se zlahka odstranijo z vej. Mandarinina lupina – običajno svetlo oranžne, včasih pa tudi bolj rumenkaste barve – je tanka in se le narahlo drži mesa v notranjosti sadeža, zato je lupljenje enostavno in hitro. Olupki imajo prijeten in močan vonj, zato jih lahko, preden jih vržemo v smeti, za nekaj minut postavimo na vroč radiator ali peč in prostor odišavimo z naravno aromo mandarine. Tako kot lupina se tudi mandarinini krhlji med seboj z lahkoto ločijo. Zanje je značilno, da so svetlo oranžne barve, zelo sočni in sladki. Mandarine ponavadi uživamo samostojno, kot svež sadež, uporabljajo pa se tudi za predelavo v sokove, marmelade, kompote in kandirano sadje ter vedno pogosteje kot dodatek mesnim in ribjim jedem ter kot sestavina sladic in solat.

Poleg različnih vrst mandarin poznamo tudi več križancev med mandarinami in drugimi agrumi. Tangerine so na primer križanec med mandarino in grenko pomarančo.
Poleg različnih vrst mandarin poznamo tudi več križancev med mandarinami in drugimi agrumi. Tangerine so na primer križanec med mandarino in grenko pomarančo.FOTO: iStockphoto

Mandarine so bogat vir vitaminov in mineralov

Mandarine vsebujejo veliko vitamina C in B, bogate pa so tudi z nekaterimi minerali – na primer kalcijem in magnezijem. 100 gramov mandarin vsebuje približno 50 kalorij in 13 gramov ogljikovih hidratov, od katerih je skoraj 11 gramov sladkorja. Beljakovin in maščob je v teh agrumih malo – v 100 gramih mandarin je le 0,3 gram maščob in 0,8 grama beljakovin.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650