• 1 konzerva mareličnega kompota
• cimet
• sok ene limone
• 1 dl soka iz kompota
Priprava: Mareličnemu kompotu odlijemo 1 dl soka. Polovičke marelic razporedimo v ognjevarno posodo. Vsako posebej potresemo s cimetom. Mareličnemu soku iz kompota prilijemo limonin sok in z njim prelijemo marelice v posodi ter jih pečemo v pečici (segreti na 170 ºC) v nepokriti posodi približno 20 minut. Marelice postrežemo na krožnike in jih okrasimo s smetano ter prelijemo s čokoladnim prelivom.
Napotek: Raziskave so pokazale, da redno uživanje samo pol žličke cimeta dnevno, lahko zmanjša nivo sladkorja v krvi pri sladkornih bolnikih, zahvaljujoč aktivnim sestavinam cimeta, ki aktivirajo inzulin ali pa delujejo skupaj z inzulinom.
ZDRAVNIKOV NASVET: Kot vse sladice z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, tudi ta ni primerna za prehrano sladkornih bolnikov. Zdrave ter fizično aktivne osebe in otroci, lahko občasno uživajo v tej sladici, pri tem pa morajo paziti na vnos kalorij, ki jih je potrebno potrošiti, da se ne bi porušilo energijsko ravnotežje organizma.
Porcija za odraslo osebo: 165 g
Energijska vrednost porcije: 105 kcal
Vsebnost beljakovin: 1 g, 3 %
Vsebnost skupnih maščob: 1 g, 2 %
nasičenih maščob: 1 g
holesterola: 0 mg
Vsebnost ogljikovih hidratov: 25 g, 95 %
Vsebnost natrija: 7 mg
Vsebnost vlaknin: 3 g
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV