• 2 večji melancani – 1 kg
• 80 dag paradižnikovih pelatov
• 3 stroki česna
• 2 žlici oljčenga olja
• 6 dag trapista
• 30 dag polnovrednega kruha
• bazilika
• origano
• sol
• poper
Priprava: Melancani olupimo, narežemo na kolobarje in skuhamo. Ko sta kuhani, ju odcedimo in ohladimo. Medtem na mali količini olja popražimo česen, dodamo zrezane pelate, posolimo, popopramo in začinimo z baziliko ter dušimo nekaj minut. V pekač zložimo rezine kruha, nanje zložimo
melancani, prekrijemo z omako, naribamo trapist in potresemo z origanom. Pečemo približno 20 minut na 220 stopinj Celzija in postrežemo.
Napotek: Čeprav delujejo zelo čvrsto, so plodovi melancan lahko pokvarljivi, zato jih moramo pazljivo hraniti. Občutljivi so tako na mraz kot na povišane temperature, najbolje jih je hraniti na temperaturi okoli 10 stopinj Celzija. Melancan nikoli ne režite pred hranjenjem v hladilniku, saj vsaka najmanjša
poškodba njene debele lupine hitro privede do gnitja sredice.
ZDRAVNIKOV NASVET: Melancana je rastlina, dobra za srce, saj vsebuje precejšnje količine kalija, minerala, ki pomaga pri normalizaciji krvnega tlaka. Melancana vsebuje biološko aktivne fitokemikalije – saponin in enega od antocianov nasunin, za katerega velja, da ima antioksidativno, antialergijsko, protivnetno in antikancerogeno delovanje.
Porcija za odraslo osebo: 495 g
Energijska vrednost porcije: 450 kcal
Nutritivna vrednost
Vsebnost beljakovin: 17 g 15 %
Vsebnost skupnih maščob: 15 g 28 %
nasičenih maščob: 4 g
holesterola: 12 mg
Vsebnost ogljikovih hidratov: 66 g 57 %
Vsebnost natrija: 530 mg
Vsebnost vlaknin: 19 g
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV