Za kosilo za štiri osebe potrebujete:
• 60 dag ramsteka
• 1 dl konjaka
• 6 dag gorčice
• 3 dl rastlinske smetane
• sol
• poper
• 3 žlice olja
• 30 dag blanširanega brokolija
• 30 dag kuhanega korenja
• 20 dag črnega kruha
Priprava: Ramstek narežemo na štiri zrezke, posolimo, popopramo in z obeh strani popečemo. Meso odložimo na krožnik, v preostalo olje pa vlijemo konjak in flambiramo. Ko plamen ugasne, dodamo gorčico, rastlinsko smetano in kuhamo še eno minuto. Na krožnik postrežemo zelenjavo, ramstek in prelijemo z omako. Ponudimo tudi črn kruh.
Napotek: Ramstek spada po svojih značilnostih v meso II. kategorije. Je nekaj slabše kvalitete od govejega fileja. Skupni nasvet za vse vrste mesa je, da mu pred uporabo odstranite kosti, maščobe in kite.
ZDRAVNIKOV NASVET: Količina skupnih maščob, posebno pa nasičenih maščobnih kislin, v tem obroku presega priporočene dnevne vrednosti. Ravno iz teh razlogov uživajte v tej specialiteti le občasno. Osebe, ki morajo iz zdravstvenih razlogov omejiti vnos maščob, naj prilagodijo velikost porcije v skladu z zdravnikovimi priporočili.
Porcija za odraslo osebo: 430 g
Energijska vrednost porcije: 595 kcal
Vsebnost beljakovin: 39 g; 26 %
Vsebnost skupnih maščob: 25 g; 37 %
nasičenih maščob: 10 g
holesterola: 120 mg
Vsebnost ogljikovih hidratov: 42 g; 37 %
Vsebnost natrija: 910 mg
Vsebnost vlaknin: 6 g
Pa dober tek!
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV