Vizita.si
Brstični ohrovt je najboljši z maslom in drobtinami.

Zdravi z

OHROVT

Bilka Baloh
28. 12. 2009 11.25
0

Ohrovt je vrsta zelenjave iz družine kapusnic, ki na pogled spominja na zeljnato glavo. Je odličen vir dietnih vlaknin, za katere je znano, da ugodno vplivajo na organizem.

Iz ohrovta lahko naredite odlično musako, ki bo zelo koristila vašemu zdravju, saj ta zelenjava vsebuje veliko antioksidantov.
Iz ohrovta lahko naredite odlično musako, ki bo zelo koristila vašemu zdravju, saj ta zelenjava vsebuje veliko antioksidantov.FOTO: iStockphoto

Drugačen od zelja, pa vendar zdravilen

Pri ohrovtu je glava, za razliko od drugih vrst zelja, veliko bolj razrahljana, listi pa so bolj ali manj rebrasti in nakodrani. Glava ohrovta je lahko kroglasta ali zaobljena. Odvisno od tega, kdaj ga pobiramo, poznamo zgodnji, jesenski in zimski ohrovt. V nasprotju z robustnim zimskim ohrovtom predstavljata zgodnji in jesenski ohrovt bolj nežno vrsto zelenjave, ki velja med sladokusci za pravo delikateso. Po barvi, ki se razlikuje glede na to, kdaj ohrovt pobiramo, ne moremo prepoznati njegove kakovosti. Barva ohrovta je lahko temnozelena (pozni ohrovt) in rumenkastozelena (zgodnji ohrovt). Zimski ohrovt je bolj aromatičen, njegov okus pa je podoben okusu zelja. Seveda je odvisno od tega, kako ga pripravimo.

Brstični ohrovt je najboljši z maslom in drobtinami.
Brstični ohrovt je najboljši z maslom in drobtinami.FOTO: iStockphoto

Sulforafan iz ohrovta proti raku

Rezultati raziskav so pokazali, da lahko sulforafan iz brstičnega ohrovta prepreči razvoj raka, ki ga povzročajo genetske predispozicije. Ameriški znanstveniki z univerze John Hopkins ter znanstveniki na Japonskem in v Franciji so zdravilne učinke sulforafana preizkusili tudi na ljudeh. Preiskovana skupina so bili prostovoljci, ki so dobivali 100 gramov ohrovta, kontrolna skupina pa so bili prostovoljci, ki so dobivali 100 gramov neke druge zelenjave, ki ni vsebovala sulforafana. Vsem so nato merili za gastritis značilne krvne beljakovine. Rezultati so pokazali, da se je gastritis izboljšal pri preiskovani skupini, ki je uživala ohrovt.

Zdrava zelenjava

Vse vrste zelja predstavljajo izredno zdravo zelenjavo. Ohrovt vsebuje veliko askorbigena, ki se med kuhanjem cepi in sprošča vitamin C. Poleg tega vsebuje še vitamine E, B6 in K, veliko folne kisline ter minerale kalij, kalcij in železo. Kot že rečeno, je ohrovt izredno dragocen zaradi visoke vsebnosti vitamina CO, s čimer pomembno prispeva h krepitvi imunskega sistema in obrambnih mehanizmov organizma. Poleg špinače je ena izmed redkih vrst zelenjave, ki vsebuje veliko količino koencima Q 10, antioksidanta, ki je topen v maščobah in ima preventivno funkcijo pri varovanju srca.

Ohrovt je bogat vir vitaminov C, B6, E in K, vsebuje pa tudi veliko folne kisline ter minerale kalij, kalcij in železo.
Ohrovt je bogat vir vitaminov C, B6, E in K, vsebuje pa tudi veliko folne kisline ter minerale kalij, kalcij in železo.FOTO: iStockphoto

Priporočajo ga pri številnih boleznih

Ohrovt naj bi imel res velik spekter zdravilnega delovanja. Krepi imunski sistem, zmanjšuje nastanek očesne mrene in dobro vpliva na bolezni srca in ožilja. Odkrili so tudi, da krepi kosti in preprečuje izrabo hrustanca v sklepih. Zmanjšuje tudi možnosti za nastanek raka, predvsem na črevesju in želodcu, zmanjšuje pa tudi tveganje za razvoj kožnega raka. Ker je lahko prebavljiv in ima nizek glukemični indeks, ima močno preventivno delovanje pri nastanku čira. Priporočljivo pa ga je uživati tudi v nosečnosti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587